Nemecká ministerka plánuje navrhnúť nezávislé vojenské misie. Majú sa konať pod záštitou Európskej únie

TA3 TASR
19.9.2021 15:18

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová chce po parlamentných voľbách v Nemecku, ktoré sa konajú 26. septembra, predložiť návrh na nezávislé vojenské misie pod záštitou Európskej únie.

Bundestag nemecký parlament
SITA

"Myslím si, že článok 44 európskych zmlúv nám dáva šancu na spoločné rozhodnutia EÚ a realizáciu európskych misií koalíciami ochotných v rámci členských štátov... Pripravujeme návrh, ktorý by mal byť na stole na zasadnutí ministrov obrany do konca októbra," uviedla Krampová-Karrenbauerová v sobotňajšom vydaní denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ak chcú byť Európania braní vážne a ako dôveryhodní, musia byť schopní dôveryhodne konať, povedala Krampová-Karrenbauerová. "Môžu nastať situácie, v ktorých máme odlišný súbor záujmov, a to aj v rámci NATO," dodala ministerka.

Podľa DPA článok 44 stanovuje, že Rada EÚ môže poveriť vedením misie skupinu členských štátov, ktoré si to želajú a majú  pre takúto misiu potrebné schopnosti. Preto nie všetky štáty EÚ sa musia priamo zúčastňovať na týchto misiách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok