Podľa SDKÚ-DS je potrebné zdaniť bezhotovostné transakcie

TASR, TA3
4.11.2012 17:08

Nové zdanenie by mohlo umožniť zníženie daní z príjmu fyzických aj právnických osôb, DPH aj daní z motorových palív.

Opozičná SDKÚ-DS chce predstaviť návrh nového daňového systému, od ktorého si sľubuje, že ľudia budú platiť nižšie dane a štát zároveň získa viac peňazí do rozpočtu. Jeho základom má byť zdaňovanie bezhotovostných finančných transakcií.

"Navrhujeme zaviesť tzv. jednotnú daň vo výške zlomku percenta viazanú na každú bezhotovostnú finančnú operáciu. Žiadne daňové priznania, hlásenia, vratky ani nedoplatky. Cieľom je, aby celkové daňové zaťaženie bolo nižšie a aby sa zabránilo daňovým únikom," píše sa v pripravovanom programe SDKÚ-DS. Túto zmenu chce strana spolu s ďalšími návrhmi predstaviť na svojej programovej konferencii 17. novembra v Bratislave.

Nový systém má podľa SDKÚ-DS umožniť okamžité výrazné zníženie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb, DPH, ako aj spotrebnej dane z motorových palív. Strana chce takto zvrátiť stav, kedy bude mať Slovensko po opatreniach súčasnej vlády najvyššiu sadzbu firemnej dane zo všetkých okolitých krajín, kvôli čomu údajne hrozí spomalenie hospodárskeho rastu, zníženie príjmov rozpočtu a nárast deficitu. Ďalším dôvodom sú veľké daňové úniky na Slovensku.

Hovorkyňa SDKÚ-DS Janka Zvončeková pre TASR povedala, že zatiaľ ide iba o pracovnú verziu, s ktorou ide vedenie strany prejsť všetky regióny Slovenska a prediskutovať ju so svojou členskou základňou. Nový program bude podľa nej aj potom otvoreným dokumentom, ktorý chce diskutovať aj s ďalšími odborníkmi a získavať preň podporu širokej verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok