Poľovníci vo Francúzsku vyšli do ulíc. Nechcú prísť o tradičný lov vtákov

TA3 TASR
18.9.2021 23:53

Tisíce poľovníkov vyšli v sobotu do ulíc viacerých miest vo Francúzsku na obranu "vidieckych hodnôt" a tradičného lovu vtákov, ktorý najvyšší správny súd v krajine zakázal.

Francuzsko protest (SITA)
SITA

Ako informovala agentúra AFP, Štátna rada v auguste - v súlade so smernicou EÚ z roku 2009 - zakázala tradičné poľovnícke techniky obľúbené na juhozápade Francúzska a v iných častiach krajiny, ako je napríklad lov so sieťami alebo vtáčími klietkami. Predchádzal tomu v júni zákaz lovu vtákov za pomoci  lepidlových pascí na vetvách stromov. Európska únia pred prijatím tohto rozhodnutia pohrozila Francúzsku právnymi krokmi na úrovni EÚ v prípade, ak budú lovci naďalej využívať túto metódu.

Francúzsko má v rámci Európy nezvyčajné postavenie, keďže stále využíva lepidlo najmä na lov drozdov. Tento postup je obmedzený na päť regiónov v okolí Marseille a Nice. Aktivisti však uvádzajú, že vo Francúzsku ročne v dôsledku používania neselektívnych loveckých techník, ako sú lepidlové pasce a siete, uhynie 150-tisíc vtákov, to všetko v čase, keď je populácia vtákov v Európe na ústupe.

Myriam, manželka lovca a fanúšika býčích zápasov, však uviedla, že chce "tieto tradície" odovzdať mladším generáciám, lebo "to nie je len lov, je to spôsob života". Iní ľudia sa zasadzovali za to, aby vláda v Paríži nechala "vidiečanov na pokoji". Francúzska vláda zvažuje opätovné schválenie niektorých z tradičných spôsobov poľovačiek, čo vyvoláva zdesenie ekologických aktivistov. Tí majú podozrenie, že ide o snahu vlády získať si sympatie voličov pred voľbami, ktoré sa uskutočnia na budúci rok.

Vo Francúzsku je asi 1,2 milióna poľovníkov a spolu s ich priaznivcami a rodinami by to mohlo predstavovať skupinu asi päť miliónov voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok