Poľského exprezidenta znova pochovali

SITA
4.11.2012 16:56

Telo posledného poľského exilového prezidenta Ryszarda Kaczorowského, ktorý zahynul počas leteckej havárie v Smolensku pôvodne nesprávne identifikoval privolaný poľský diplomat.

Poľského exprezidenta znova pochovali
SITA

Posledného poľského exilového prezidenta Ryszarda Kaczorowského, ktorý zahynul počas leteckej havárie v Smolensku z roku 2010, v nedeľu opäť pochovali. Dôvodom bolo, že experti si predtým pomýlili jeho telesné pozostatky s jednou z iných obetí. Kaczorowského telo totiž nesprávne identifikoval poľský diplomat, ktorého po tragédii zavolali priamo na miesto činu. Vyšetrovatelia neskôr našli Kaczorowského skutočného telo. Nesprávne identifikovali aj pozostatky Anny Walentynowiczovej, jednej z kľúčových postáv odborového hnutia Solidarita.

Tragédia sa odohrala 10. apríla 2010 počas toho, ako poľská delegácia smerovala na spomienkové podujatie v ruskej Katyni pri príležitosti 70. výročia zavraždenia 22 tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie príslušníkmi sovietskej tajnej služby. Havária špeciálu pri ruskom meste Smolensk si vyžiadala 96 obetí vrátane vtedajšieho prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky. Ruská vyšetrovacia komisia viní z nehody poľských pilotov, ktorí sa rozhodli pristáť v hmle. Poľsko pripisuje zodpovednosť aj ruským letovým dispečerom, ktorí neposkytli posádke dostatočne presné informácie.

Témy: Poľsko Smolensk
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok