Trumpovi priaznivci protestujú pred Kapitolom. Privolali vojakov

TA3
18.9.2021 21:32

Vo Washingtone vyšli do ulíc priaznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Protestujú proti väzbe útočníkov na Kapitol, ktorí do neho vtrhli šiesteho januára.

Niekoľko stoviek ľudí sa zúčastnilo v sobotu pred budovou Kapitolu, sídlom Kongresu USA vo Washingtone, na demonštrácii na podporu obžalovaných stúpencov republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa. Na mieste bolo viac policajtov a novinárov než demonštrantov. Polícia tentoraz neriskovala, postavila bezpečnostný plot okolo komplexu Kapitolu, nasadila množstvo policajtov a obrnených automobilov. Uviedla, že v protestnej zóne bolo 400 až 450 ľudí vrátane novinárov.

Organizátori protestu dostali povolenie na zhromaždenie najviac 700 ľudí. Tvrdili, že protestom chcú upozorniť na zadržaných ľudí, ktorí v januári prenikli do Kapitolu, ale nedopustili sa násilných trestných činov.

"Pustite ich!" skandovali demonštranti, keď rečníci vystúpili na pódium, aby odsúdili zadržanie "politických väzňov" administratívy prezidenta Joea Bidena. Násilný dav stúpencov bývalého prezidenta 6. januára vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole bolo celkovo obvinených takmer 600 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok