V Kábule narastá hnev. Afgancom ospravedlnenie za augustový útok USA nestačí

TA3 TASR
18.9.2021 19:16

V Kábule narastá hnev voči Američanom. Obyvateľom nestačí ich ospravedlnenie za augustový útok, pri ktorom prišlo o život 10 civilistov, vrátane siedmich detí. Prvé pochybnosti sa objavili už krátko po incidente.

Pozostalí po obetiach útoku amerického bezpilotného lietadla z 29. augusta, pri ktorom zahynulo desať členov afganskej rodiny, v sobotu žiadali osobné ospravedlnenie a odškodné. Sedem z obetí boli deti. V piatok sa za tento útok, ktorý sa odohral v Kábule, ospravedlnil americký minister obrany Lloyd Austin a za tragickú chybu ho predtým vo svojom vyhlásení označil americký generál Kenneth McKenzie.

Agentúra AFP uviedla, že Afganec Ezmaraj Ahmadi bol americkou rozviedkou nesprávne identifikovaný ako príslušník Islamského štátu, preto jeho biele auto značky Toyota dňa 29. augusta osem hodín sledovala a následne vydala rozkaz na zásah raketou, pričom zahynulo sedem detí a traja dospelí. Ahmadiho 22-ročný synovec Faršad Hajdari však považuje ospravedlnenie a priznanie chyby za nedostačujúce. "Musia sa sem prísť ospravedlniť tvárou v tvár," povedal agentúre AFP.

Hajdari, ktorého brat Násir a bratranci pri útoku zomreli tiež, uviedol, že predstavitelia USA jeho rodinu po útoku nekontaktovali. Dodal, že chce, aby úradníci "zajali a stíhali" osoby zodpovedné za odpálenie rakety, ktorá zabila jeho príbuzných. Poznamenal, že "väčšina z nich pracovala pre Američanov". Hajdari uviedol, že všetky obete mali doklady nutné na evakuáciu z Afganistanu a dúfali, že čoskoro odídu do USA - podobne ako mnoho Afgancov, ktorí túžia po úteku z Afganistanu znovu ovládaného fundamentalistickým hnutím Taliban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok