Iránski poslanci si opäť predvolali prezidenta Ahmadínežáda

TASR
4.11.2012 15:37

Iránsky parlament si dnes predvolal prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby už druhýkrát za necelý rok obhájil pred poslancami svoje kroky pri riešení ekonomickej krízy.

Iránski poslanci si opäť predvolali prezidenta Ahmadínežáda
SITA

Konzervatívni súperi obviňujú hlavu štátu z toho, že svojou politikou zhoršuje dopady krízy na Irán. Žiadosť o verejné vypočutie prezidenta podpísalo 77 z 290 iránskych poslancov. Ahmadínežád musí teraz predstúpiť pred parlament v priebehu mesiaca. Keby tak neurobil, mohol by eventuálne čeliť riziku impeachmentu.

Ekonomické ťažkosti islamskej republiky sú podľa konzervatívcov spôsobené nielen západnými sankciami zameranými voči iránskemu jadrovému programu, ale aj chybnou politikou prezidentskej administratívy.
V Iráne pod tlakom sankcií dochádza k znehodnoteniu meny a poklesu ťažby ropy, čo zvyšuje napätie vo verejnosti i v politických kruhoch. Najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí minulý týždeň vyzval politikov na jednotu a ukončenie hádok v záujme krajiny.

Ahmadínežád už podľa platnej legislatívy nemôže kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Pozorovatelia však špekulujú, že sa pokúsi postaviť jemu blízkeho kandidáta. Parlamentné vypočúvanie by v tejto súvislosti mohlo byť pokusom o oslabenie jeho pozície pred voľbami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok