Grécko uvádza do prevádzky prvý uzavretý tábor pre imigrantov

TA3 TASR
18.9.2021 11:27

Grécko uvádza v priebehu soboty do prevádzky prvý z piatich nových uzavretých táborov pre imigrantov. Nový tábor na ostrove Samos v Egejskom mori je ohradený ostnatým drôtom a vybavený bezpečnostnými kamerami, röntgenovými skenermi i magnetickými dverami.

Grécko uvádza do prevádzky prvý uzavretý tábor pre imigrantov
TASR/AP (ilu)

Vstup len s elektronickým čipom

Podľa agentúry AFP ide však o krok kritizovaný ľudskoprávnymi organizáciami, ktoré tvrdia, že možnosť prístupu do zariadení takéhoto typu bude mať pre utečencov príliš reštriktívne obmedzenia. Uvedená pätica nových táborov sa bude nachádzať na piatich gréckych egejských ostrovoch – Leros, Lesbos, Kos, Chios a Samos – a Európska únia prisľúbila na ich zriadenie finančnú pomoc 276 miliónov eur.

Tábor na ostrove Samos bude v rámci týchto tzv. "uzavretých" azylových zariadení s kontrolovaným fyzickým prístupom pilotným projektom. Bude v ňom fungovať zadržiavacie stredisko a dostať sa dovnútra tábora bude možné len prostredníctvom elektronického čipu. V noci budú brány tábora zavreté. "Model kontrolovaných objektov sa bude postupne zavádzať na všetkých gréckych ostrovoch i v Grécku pevninskom," povedal už pred niekoľkými mesiacmi grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis.

Budúci mesiac sa má dokončiť tábor na ostrove Leros a čoskoro sa začnú práce aj na azylovom zariadení na ostrove Lesbos, kde leží aj najväčší utečenecký tábor v Európe Moria, zničený vlani rozsiahlym požiarom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok