Americká armáda označila útok v Kábule za omyl. Zomreli pri ňom aj deti

TA3
18.9.2021 10:30

Bol to tragický omyl. Takto opisuje americká armáda dronový útok v Kábule z 29. augusta. Aj keď sa pôvodne hovorilo o tom, že útok bol namierený na samovražedných atentátnikov, napokon pri ňom zahynulo výlučne 10 civilistov, vrátane siedmich detí. Žiadny terorista pri nálete zabitý nebol.

Americký minister obrany Lloyd Austin sa v piatok ospravedlnil za útok bezpilotného lietadla v afganskom hlavnom meste Kábul počas sťahovania amerických vojakov z krajiny minulý mesiac, pri ktorom bolo omylom zabitých 10 civilistov, vrátane siedmich detí. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinným príslušníkom tých, ktorí boli zabití,“ uviedol Austin vo svojom vyhlásení. "Ospravedlňujeme sa a pokúsime sa poučiť z tejto strašnej chyby,“ dodal.        

Útok označil v piatok pred novinármi za chybu aj americký generál Kenneth McKenzie. Je podľa neho veľmi nepravdepodobné, že auto alebo mŕtvi patrili k teroristom z Islamskému štátu alebo priamo ohrozovali amerických vojakov, ktorí v tom čase ešte boli na kábulskom letisku. Pentagon tak ustúpil od svojej pôvodnej obhajoby útoku z 29. augusta. Podľa nej Američania chceli zasiahnuť auto s ľuďmi, ktorí sa chystali zaútočiť na letisko, kde vrcholila evakuácia cudzincov a domácich spojencov zahraničných misií.

Iba niekoľko dní predtým bolo pri masívnom útoku pri letisku, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát, zabitých najmenej 170 miestnych ľudí, ako aj 13 príslušníkov a príslušníčok amerických ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok