Na Úrade inšpekčnej služby zrealizujú poslanecký prieskum. Mikulca vyzvali na zmeny

TA3 TASR
17.9.2021 18:48

Na Úrade inšpekčnej služby sa v stredu zrealizuje poslanecký prieskum Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Predseda výboru Juraj Krúpa o tom informoval po mimoriadnom zasadnutí k situácii v bezpečnostných zložkách.

Na Úrade inšpekčnej služby zrealizujú poslanecký prieskum. Mikulca vyzvali na zmeny
TASR

Závermi výboru sú aj výzvy ministrovi vnútra, napríklad k analýze fungovania Úradu inšpekčnej služby. Rovnako chcú poslanci, aby bola schválená komisia na kontrolu odposluchov.

Rokovanie trvalo hodiny

Rokovanie výboru sa uskutočnilo neverejne, trvalo takmer štyri hodiny. Na otázky poslancov odpovedali zástupca riaditeľa ÚIS Martin Mackovič, prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová, prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Podľa viacerých účastníkov sa diskusia týkala najmä paragrafu 363, únikov zo spisov či medializovaných rozhodnutí prokurátorov.

Výbor považuje za potrebné schváliť zmeny v menovaní a odvolávaní popredných predstaviteľov štátnej správy. Krúpa zároveň vyzval ministra vnútra Romana Mikulca, aby zmenil voľbu policajného prezidenta a viceprezidentov. "Brannobezpečnostný výbor by viac nemal byť ten, ktorý volí policajného prezidenta, mal by to byť minister vnútra, aby mal priamo za neho zodpovednosť," vyhlásil. Šéfa rezortu vnútra vyzval Krúpa v mene výboru aj k tomu, aby zanalyzoval situáciu na ÚIS, prehodnotil jeho štatút a zvážil, či a v akej dobe je potrebná reforma.

Prezídium Policajného zboru vyzval výbor k prijatiu opatrení, aby sa zamedzilo k masívnemu úniku informácií, "ktoré sú účelové, majú spôsobovať chaos a ovplyvňovať verejnú mienku". V mene výboru Krúpa žiada aj zvolanie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Ten má preveriť informácie o aktivitách SIS, najmä v kontexte ÚIS. Koalíciu žiadajú o schválenie komisie na kontrolu odposluchov.

"Taktiež budeme požadovať od Generálnej prokuratúry SR zdržanlivosť pri niektorých opatreniach, ktoré sú hlavne politicky citlivé a, samozrejme, väčšiu transparentnosť pri vysvetľovaní ich rozhodnutí," uviedol predseda výboru. Na generálnu a špeciálnu prokuratúru apelujú poslanci tiež, aby sa snažili citlivo a za zatvorenými dverami riešiť vzájomné nezhody.

Otvorená diskusia bez tlaku

Ministra vnútra podľa Krúpu účasť na výbore ešte len čaká, minimálne po poslaneckom prieskume na ÚIS. Zhodnotil, že piatková zostava umožnila otvorenú diskusiu bez tlaku, ktorý by pri Mikulcovi mohli pociťovať jeho podriadení.

Lipšic sa po výbore vyjadril k svojmu medializovanému výroku, že za tzv. vojnou v polícii je SIS. "Povedal som to ako všeobecnú vec, ktorá vyplýva z dokazovania v konkrétnych trestných veciach. Je potvrdzovaná aj nedávnym vyjadrením riaditeľa SIS, ktorý verejne komentuje procesné úkony," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok