Kováčik verí, že je nevinný a kritizuje proces. Rozsudok má byť známy v pondelok

TA3 TASR
17.9.2021 14:30

Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je presvedčený o svojej nevine. Kritizuje však samotný súdny proces, ktorý podľa neho nebol spravodlivý, a domnieva sa, že boli porušené jeho práva v prípade obhajoby.

Kováčik to uviedol v piatok vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Sudkyni vyčíta zaujatosť voči jeho osobe i jeho obhajcom. Kritizuje, že sa nemal možnosť poradiť s obhajcami a koordinovať znenie svojej záverečnej reči. Taktiež, že nemal k dispozícii ani zápisnicu zo štvrtkového výsluchu svedka Mateja Zemana. 

Rozsudok vo veci obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora by mal byť vyhlásený v pondelok po 16.00 h. Uviedla to sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská. "Na dnešnom hlavnom pojednávaní boli prednesené záverečné reči a súd vyhlási rozsudok 20. septembra o 16.00 h," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Kováčik hovoril o obvineniach vyšetrovateľov NAKA

Na úvod Kováčik podotkol, že sa v plnej miere pridržiava stanoviska obhajcov, ktorí žiadajú jeho oslobodenie spod obžaloby. "Prípravu na záverečnú reč som mal dve a pol hodiny," zdôraznil obžalovaný s tým, že sa nemal možnosť poradiť s obhajcami a koordinovať znenie svojich slov.

"Vo štvrtok bolo ukončené dokazovanie a ja sa pýtam prečo," uviedol bývalý špeciálny prokurátor. Narážal pritom na nedávne obvinenia viacerých vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. V tejto súvislosti hovoril o tom, že "začínajú vychádzať najavo skutočnosti, ktoré sa týkajú koordinácie a manipulácie s výsluchmi kajúcnikov".

Vidí sa ako hrdý a nevinný človek

Tvrdí, že na súde vystupuje ako hrdý človek, ktorý je nevinný. "Musím veriť spravodlivosti, iné mi nezostáva," doplnil. Súd kritizoval za nevykonanie dôkazov, ktoré by boli v jeho prospech. "Prečo ten strach z toho? Ja nechápem," podotkol s tým, že ak sú také silné dôkazy proti nemu, nemal súd dôvody nevyhovieť vykonaniu dôkazov, ktoré navrhoval spolu s obhajcami.

"Vo všetkých veciach, kde som stíhaný, som obvinený len na základe výpovedí kajúcnikov," povedal. Uviedol, že finančnú hotovosť 10-tisíc eur, ktorú u neho našli orgány činné v trestnom konaní, predtým vybral v banke. "Bolo to na nákup pozemku, chceli sme lúku, trávnatý porast," doplnil. Zarazilo ho vyjadrenie obžaloby, že je vlastníkom viacerých motorových vozidiel. "Som jediným spoluvlastníkom jedného skútra a auto, ktoré bolo zaistené, patrí lízingovej spoločnosti," spresnil.

Kováčik tiež odmieta, že by vyvíjal v prospech zločineckej skupiny takáčovcov činnosť, ktorá by sťažovala dokumentovanie trestnej činnosti tejto skupiny. Tvrdí, že za jeho pôsobenia vo funkcii špeciálneho prokurátora bola táto, a nielen táto, zločinecká skupina rozložená. 

"Z obžaloby nie je možné zistiť miesto, ani čas a ani to, kto sú osoby, ktorým som mal dávať informácie," zdôraznil. Vyhlásil, že obžaloba vychádza najmä z výpovede svedka Mateja Zemana, ktorý je v súčasnosti obvinený aj vo veci manipulovania výpovedí. Odmietol tvrdenie, že mal byť pre túto skupinu činný dlhodobejšie. V tejto súvislosti sa pýta, prečo nie sú tvrdenia Zemana podporené aj výstupmi z tzv. odposluchov, ak boli na takmer celú skupinu takáčovcov nasadené.

Zeman je podľa Kováčik klamár

"Matej Z. je asi šikovný, ale aj notorický klamár. Pretože čo výpoveď, to iné skutočnosti," podotkol. Tvrdí, že s bývalým šéfom takáčovcov Ľubomírom Kudličkom, ktorému mal podľa obžaloby v roku 2017 vybaviť za províziu prepustenie z väzby, sa nepozná. Podotkol, že Zemana nemohol Kudlička zoznámiť s podnikateľom Viliamom Ružičkom vo februári 2017, keďže vtedy bol bývalý šéf takáčovcov vo väzbe. Ružička na júlovom pojednávaní odmietol, že by s Kováčikom riešil pomoc pre Kudličku.

Sťažnosť proti prepusteniu Kudličku z väzby nepodala vtedajšia prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová. Kováčik nechápe, prečo by mal byť podaný opravný prostriedok, keď rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie je zákonné. V tom čase adresovala Generálna prokuratúra SR podnet ministerstvu spravodlivosti s upozornením na nezákonnosť postupu sudcu pre prípravné konanie pri prepustení Kudličku z väzby.

Národná kriminálna agentúra zadržala Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok