Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikroihlová náplasť vniká do biopovlaku na liečbu chronických rán

Mikroihlová náplasť vniká do biopovlaku na liečbu chronických rán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Chronické rany, ako sú vredy na diabetickej nohe, sa dajú veľmi ťažko liečiť, čiastočne aj kvôli „biopovlakom“ odolným voči antibiotikám, ktoré sa tvoria nad postihnutým tkanivom. Ukázalo sa však, že nový typ náplasti s mikroihlami dokáže dodávať liečivo práve prostredníctvom takýchto biopovlakov.

Bakteriálne biopovlaky sú tvorené kolóniami baktérií, ktoré sa navzájom spájajú vytvorením slizkej polymérnej matrice. Lokálne aplikované antibiotiká a iné lieky majú bohužiaľ ťažkosti preniknúť do tejto matrice, takže sa nedokážu dostať do infikovaného tkaniva pod nimi. Výsledkom je, že lekári často ošetrujú biopovlaky ešte pred samotným ošetrením chronických rán. To je pre pacienta nielen bolestivé, ale spolu s biopovlakom sa často odtrhne aj zdravé tkanivo, ktoré spomaľuje proces hojenia.

S ohľadom na tieto obmedzenia vyvinuli vedci z univerzity Purdue biologicky degradovateľnú polymérovú kompozitnú náplasť s radom drobných medikamentóznych „mikroihlových“ výčnelkov na spodnej strane.

niekoľko prototypov náplastí s mikroihlami, ktoré sú viditeľné na spodnej strane hornej náplasti.

Keď sa táto náplasť aplikuje na chronickú ranu, mikroihly preniknú do biopovlaku a absorbujú tekutinu z tkaniva pod ním. To spôsobí, že sa neškodne rozpustia a uvoľnia svoje lieky do tohto tkaniva. Pacient pritom nezažíva žiadne nepríjemné pocity, pretože mikroihly sú dostatočne krátke na to, aby nedosiahli žiadne nervové zakončenia. Ako náhle je proces dokončený, náplasť sa odstráni a biopovlak a zvyšok rany zostanú nedotknuté.

Počas laboratórnych testov vykonaných na vzorkách kože ošípaných s chronickými ranami bola mikroihlová náplasť schopná úspešne dodať peroxid vápenatý prostredníctvom biopovlakov do podložného tkaniva, pričom ihly sa rozpustili za menej ako päť minút. Peroxid vápenatý produkuje kyslík, ktorý zabíja baktérie a podporuje rast nového tkaniva. V súčasnosti sa plánujú klinické skúšky na ľuďoch.

Príspevok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne ACS Applied Bio Materials.