Vypadávanie vlasov na jeseň: Štúdia potvrdila, že ide o najrizikovejšie ročné obdobie

TA3/zm
19.9.2021 10:00

Fúka a prší, preto niet divu, že sa vám nedarí udržať účes v stave, v akom by ste si predstavovali. Navyše sa v tomto ročnom období mnohé stretávame s nadmerným padaním vlasov, čo potvrdili aj vedci.

Vypadávanie vlasov na jeseň: Štúdia potvrdila, že ide o najrizikovejšie ročné obdobie
Pixabay/StockSnap

Na jeseň nám skutočne padáva viac vlasov ako počas iných ročných období, preukázali švajčiarski vedci v štúdii magazínu Dermatology. Výskumu sa počas šiestich rokov zúčastnila takmer tisícka žien.

Rast vlasov

Na úvod by ste mali vedieť, ako fungujú vlasy všeobecne. Jeden konkrétny rastie približne dva až šesť rokov, takže bežne sa na hlave nachádza 90 percent vlasov v tejto aktívnej životnej fáze. Zvyšných 10 percent postupne dožíva a vypadáva, preto je normálne, že denne prídeme o 50-100 vlasov. A to nemusí byť ani jeseň.

Pokojná fáza, kedy vlas pomaly dožíva, sa volá aj telogénna a trvá dva až šesť týždňov. Keď konkrétny jeden vypadne, na jeho mieste sa začne produkovať nové vlákno. A takto naša hriva funguje dookola. S výnimkou jesene.

Leto vs. jeseň

Spomínaný vedecký výskum prišiel na to, že v pokojnej telogénnej fáze je najväčší pomer vlasov v júli a vydržia tak zhruba sto dní až do októbra, kedy gro z nich vypadne. Podľa odborníkov ide o prirodzený jav, ktorým sa naše telo chráni pred slnkom, preto si drží hustú hrivu, ale keď ju na jeseň nepotrebuje, zbaví sa jej. Väčšina vlasov, ktoré vám v období pred zimou vypadnú, by teda boli fuč tak či tak, ale ich životnosť sa prispôsobila klimatickým podmienkam.  

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok