FOTO: Stovky ľudí sa zišli pred parlamentom na podporu národných parkov

TA3 TASR
16.9.2021 19:11

Stovky ľudí sa zišli vo štvrtok poobede pred národnou radou na podporu plánovanej reformy národných parkov. Žiadajú utlmenie ťažby na štátnych pozemkoch v národných parkoch a o presun pozemkov v národných parkoch patriacich štátu pod ochranárov.

FOTO: Stovky ľudí sa zišli pred parlamentom na podporu národných parkov
TASR/Jaroslav Novák

Iniciatíva My sme les, ktorá akciu zorganizovala, chcela poslancom odkázať, že ľudia pozorne sledujú, či konečne zastavia devastáciu vzácnych lesov v národných parkoch. Pripomenula, že  parlament doteraz nikdy nestál pred tak závažným rozhodnutím - odobrať správu štátnych pozemkov v národných parkoch lesohospodárskym podnikom, ktoré v nich ťažia drevo, a dať ju Štátnej ochrane prírody pod Ministerstvom životného prostredia.

Na transparentoch bolo vidieť nápisy ako "Podporujeme reformu národných parkov", "Slobodné národné parky sú dobré pre všetkých" či "Národné parky pre prírodu a ľudí". Podľa Mareka Kuchtu z iniciatívy My sme les petíciu Osloboďme národné parky podpísalo vyše 36.000 ľudí. "Situácia v národných parkoch je kritická, každý z nich je jedinečný, avšak čo sa týka ekologickej situácie, sú na tom veľmi zle," povedal Kuchta.

Pripravovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny je podľa organizátorov dôležitá, pretože situácia v národných parkoch je kritická. Podľa iniciatívy každý mesiac odíde 1600 – 2800 vyťažených kamiónov dreva z národných parkov či 380 – 640 kamiónov týždenne. "Za deň je to 75 až 130 kamiónov vyťaženého dreva len z národných parkov," povedal Kuchta. V súčasnosti sú národné parky podľa Kuchtu atraktívne napríklad na výstavbu hotelov či ťažbu dreva.

V súvislosti s reformou sa protestovalo minulý týždeň i v Banskej Bystrici. Na celoslovenskom zhromaždení na podporu vidieka a jeho obyvateľstva, ktoré sú proti reforme národných parkov a chránených území, sa vo štvrtok zišlo cez tisíc účastníkov. Rečníci zdôraznili, že pripravovaná novela zákona o ochrane prírody a krajiny bude mať negatívne dosahy.

Minister životného prostredia Ján Budaj reagoval na zhromaždenie s tým, že ľudí zavádzajú. Upozornil, že reforma sa netýka majiteľov neštátnych lesov a pokusy spolitizovať ju sú nešťastné. Slovenská lesnícka komora vyjadrenie envirorezortu, že organizátori nedávneho zhromaždenia v Banskej Bystrici sú politicky motivovaní a podávajú klamlivé informácie, odmietla.

Novela zákona o reforme národných parkov hovorí o presune pozemkov v národných parkoch patriacich štátu pod ochranárov. Zámer predložili do parlamentu koaliční poslanci. Poslanci parlamentu by o novele zákona o ochrane prírody mali rokovať na októbrovej schôdzi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok