Smer kritizuje závery bezpečnostnej rady, chce odvolávať Mikulca

TA3 TASR
16.9.2021 18:48

Opozičný Smer-SD podá ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico. Kritizoval závery bezpečnostnej rady štátu v súvislosti s aktuálnou situáciou v silových zložkách. Hovorí o škandalóznom zasadnutí.

Fico pre referendum ostro kritizoval prezidentku. Hlava štátu reagovala
TASR/Jaroslav Novák

Fico poukázal na podozrenia

Fico skonštatoval, že vzhľadom na závažnú situáciu a podozrenia z marenia vyšetrovaní očakávali odchod Mikulca z funkcie. Poukázal pritom na rôzne podozrenia. Zároveň podotkol, že premiér Eduard Heger nemôže tolerovať pošliapavanie spravodlivosti a právneho štátu.

"Bezpečnostná rada je mimoriadne dôležitý ústavný orgán, ktorý zásada v situáciách, kedy je krajina v kríze, alebo kedy treba reagovať na pravdepodobnosť krízových situácií. Vychádzali sme z toho, že bezpečnostná rada bude rokovať o tom, čo sa deje predovšetkým na Národnej kriminálnej agentúre a na špeciálnej prokuratúre," skonštatoval Fico. Očakával, že rada bude hovoriť o tom, ako si vyšetrovatelia NAKA "vymýšľajú trestné činy, vyrábajú úradné záznamy a na základe týchto vymyslených úradných záznamov a vymyslených trestných činov začínajú trestné konanie vo veci".

Tieto informácie podľa Ficových slov vyplývajú z nahrávok a uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA. Myslí si, že sa to nemohlo diať bez toho, aby o tom vedeli minister vnútra a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dodal, že vyšetrovatelia zrejme nekonali len tak, ale na niečí pokyn.

Podľa Smeru oslabia Žilinku

Aj vzhľadom na to Smer-SD očakával, že po rokovaní bezpečnostnej rady skončí Mikulec vo funkcii. Miesto toho však podľa Ficových slov prišli členovia rady so zámerom odobrať kompetencie Generálnej prokuratúre SR a posilniť špeciálnu prokuratúru. Hovorí, že tak chcú odobrať právomoci prokurátorom a vyšetrovateľom, ktorí chcú zločiny vyšetriť a pridať ich zločincom. "Môžeme sa tešiť, že nám v bleskovom tempe predložia do NR SR v skrátenom legislatívnom konaní šialené novelizácie trestného zákona a trestného priadku. Výrazne sa posilní Lipšic a výrazne sa oslabí Žilinka," podotkol.

Bezpečnostná rada štátu sa zišla vo štvrtok popoludní v reakcii na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní. Premiér po jej rokovaní avizoval vznik odbornej pracovnej skupiny, ktorá má riešiť obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament má pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry.

Minister financií Igor Matovič načrtol, že zmenami by mohlo byť napríklad jednoznačné oddelenie právomocí generálnej a špeciálnej prokuratúry, úprava použitia paragrafu 363 trestného poriadku či skrátenie väzby. Nevylúčil, že úpravy budú schvaľovať v zrýchlenom režime.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok