Treťou dávkou už očkuje aj Anglicko. Od druhej vakcíny malo ubehnúť aspoň šesť mesiacov

TA3 TASR
16.9.2021 17:11

V Anglicku začali vo štvrtok podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu zdravotným a sociálnym pracovníkom v prvej línii. Národná zdravotná služba ju ponúkne ďalej ľuďom starším ako 50 rokov, ľuďom v opatrovateľských domovoch a zraniteľným osobám vo veku od 16 do 49 rokov.

V Česku sa od júla môžu na očkovanie hlásiť deti od 12 rokov
TASR/AFP - Michal Cizek

Zdravotníci majú prednosť

Treťou, posilňujúcou dávkou vakcíny sa v Británii budú môcť dať zaočkovať ľudia, ktorým podali druhú dávku vakcíny pred najmenej šiestimi mesiacmi. Ako uviedla NHS, zdravotnícke strediská začali vo štvrtok podávať tretiu dávku zdravotným a sociálnym pracovníkom a spustili identifikáciu ďalších pacientov, pričom očkovacia kampaň naplno odštartuje na budúci týždeň. V nasledujúcich týždňoch bude mať nárok na tretiu dávku približne 4,5 milióna ľudí.

Britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu odporučil v utorok vláde, aby ponúkla tretiu dávku vakcíny všetkým ľuďom nad 50 rokov. Podľa JCVI by mala byť prednostne podaná vakcína od spoločnosti Pfizer alebo polovičná dávka od firmy Moderna, pretože funguje rovnako dobre.

Pred príchodom zimy

Britský minister zdravotníctva Sajid Javid privítal začatie očkovacej kampane zameranej na tretiu posilňujúcu dávku. Zároveň vyzval všetkých ľudí z oprávnených skupín, aby sa dali zaočkovať ešte pred zimným obdobím, keď sa pravdepodobne zvýši počet infekcií a hospitalizácií.

Tento krok prichádza napriek výzvam Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá apelovala na bohaté krajiny s veľkými zásobami očkovacích látok proti koronavírusu, aby do konca roka nepokračovali v preočkovávaní ďalšími dávkami a vakcíny sprístupnili pre chudobnejšie krajiny.

WHO zároveň vyzvala bohaté štáty sveta, aby s podávaním tretích dávok počkali dovtedy, kým každá krajina nezaočkuje najmenej 40 percent svojej populácie. Podľa WHO tiež neexistujú nijaké vedecké dôkazy o tom, že ďalšia dávka očkovacej látky proti covidu je nevyhnutná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok