Detských pacientov je málo, pri určovaní rizikovosti okresov sa má na nich prihliadať menej

TA3 TASR
16.9.2021 12:04

Rizikovosť jednotlivých okresov v súvislosti s novým koronavírusom sa bude vyhodnocovať po novom. Menšia váha sa má prikladať infikovaným medzi deťmi do 18 rokov. Vyplýva to z tretej aktualizácie Covid Automatu z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorú vo štvrtok schválila vláda.

Deti
TASR/AP (ilu)

Nová metodika výpočtu má podľa ministerstva zdravotníctva lepšie zohľadniť prediktívnu hodnotu Covid Automat v odhade vývoja budúcich hospitalizácií, ku ktorým deti prispievajú v minimálnej miere. "Reaguje sa tak na potenciálne riziko obmedzeného testovania v školách, v prípade, že by toto testovanie viedlo k urýchlenému rastu incidencie," ozrejmuje sa v materiáli.

Spomenuté úpravy sú metodologického charakteru a nemajú dosah na vyhlášky, či iné uznesenia naviazané na Covid Automat. Úprava na váženú incidenciu "zjemní" podľa ministerstva hodnotenia okresov v rámci Covid Automat približne o 15 percent.

COVID automat má päť farieb rizikovosti okresov - od zelenej (monitoring) cez oranžovú (ostražitosť), červenú (1. stupeň ohrozenia), bordovú (2. stupeň ohrozenia) až po čiernu (3. stupeň ohrozenia). Pri zmene farby sa berie do úvahy okrem počtu nakazených napríklad aj zaočkovanosť okresu v populácii nad 50 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok