Francúzi zabili vodcu džihádistov v Sahare, Macron hovorí o veľkom úspechu

TA3 TASR
16.9.2021 07:25

Francúzske sily zabili vodcu džihádistickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary Adnána abú Walída Sahrávího. Na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Francúzi zabili vodcu džihádistov v Sahare, Macron hovorí o veľkom úspechu
TASR/AP

Skupine ISGS sa pripisuje väčšina džihádistických útokov v regióne zahŕňajúcom Mali, Niger a Burkinu Faso. Ohnisko na pomedzí hraníc týchto troch krajín je často cieľom útokov militantov ISGS a Skupiny pre podporu islamu a moslimov, ktorá má väzby na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida. "Je to ďalší veľký úspech v našom boji proti teroristickým skupinám v regióne Sahel," vyhlásil Macron. 

ISGS stojí za mimoriadne brutálnymi útokmi na civilistov a vojakov v Mali, Nigeri a Burkine Faso. Skupina si v roku 2017 vzala za terč amerických vojakov. Sahráví vlani v auguste osobne nariadil v Nigeri zabitie šiestich francúzskych humanitárnych pracovníkov, ako aj ich nigerských sprievodcov a šoférov. Francúzska armáda zneškodnila niekoľko vysoko postavených členov ISGS v rámci svojej stratégie zameranej na odstránenie džihádistických vodcov.

Macron v júni oznámil zníženie počtu francúzskych protidžihádistických síl pôsobiacich v rámci operácie Barkhane v Saheli po viac ako ôsmich rokoch vojenskej prítomnosti v danom regióne - s cieľom opätovného zamerania sa na protiteroristické operácie a podporu miestnych síl.

"Národ tento večer myslí na všetkých svojich hrdinov, ktorí v Saheli počas operácií Serval a Barkhane položili život za Francúzsko, na trúchliace rodiny, na všetkých svojich zranených. Ich obeť však nebola márna. Spolu s našimi africkými, európskymi a americkými partnermi budeme pokračovať v tomto boji," dodal Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok