Pacientka s náhradnou chlopňou oslavuje 100. narodeniny

TA3 TASR
15.9.2021 13:51

Pacientka Rozália Skladaná z Bratislavy, ktorej v októbri 2013 nahradili aortálnu chlopňu, sa v stredu 15. septembra dožíva 100 rokov. Pacientka absolvovala náhradu aortálnej chlopne transkatétrovou bioprotézou transapikálnym prístupom. Operáciu realizoval prednosta Kliniky kardiochirurgie Michal Hulman spolu s kardiochirurgom Martinom Beňom a svojím tímom.

Pacientka s náhradnou chlopňou oslavuje 100. narodeniny
TASR/S. Písecký (ilu)

"Operácie pre postihnutie aortálnej chlopne patria dnes medzi častejšie kardiochirurgické výkony. Transkatétrová náhrada aortálnej chlopne je metódou voľby u vysoko rizikových inoperabilných a fragilných pacientov. U pani Skladanej sme realizovali náhradu aortálnej chlopne transapikálnym prístupom (TA TAVI), teda cez hrot ľavej komory srdca," povedala pre TASR hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Soňa Valášiková.

Pacientku pravidelne sleduje jej ambulantný kardiológ, ako aj odborníci v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb. Správa o ambulantnom vyšetrení z júna 2021 hovorí o tom, že pani Skladaná nemá bolesti na hrudníku, toleruje bežnú fyzickú aktivitu. Podľa lekárov chodí po rovine s barlou pomalým tempom, ľahšie sa zadýcha.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb poskytuje špičkové komplexné zdravotnícke služby v oblasti diagnostiky, liečby a prevencie ochorení srdca a ciev v súlade s najnovšími vedeckými a odbornými poznatkami kardiovaskulárnej medicíny.

Témy: Bratislava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok