Vedci vyrátali, ako rýchlo sa dá zamilovať. Láska na prvý pohľad existuje

TA3/zm
16.9.2021 08:00

Láska na prvý pohľad naozaj existuje a už je to aj vedecky podložené. Odborníci totiž vrátali, aký dlhý čas potrebujeme na to, aby sme sa zamilovali. Výsledok vás určite prekvapí.

Vedci vyrátali, ako rýchlo sa dá zamilovať. Láska na prvý pohľad existuje
Pixabay/Karen Warfel

Psychologička Shelley Sommerfeldt sa vo svojej ambulancii bežne stretávala s tým, že sa páry porovnávali. Jeden z parametrov, ktorý dvojice riešili pomerne často je, ako dlho trvá, kým sa zamilujú. Zvyčajne takto uvažovali ľudia, u ktorých láska nie a nie prísť, napriek tomu, že vo vzťahu bolo všetko zdanlivo v poriadku. To vzťahovú terapeutku viedlo k tomu, aby začala skúmať zaľúbenie ako vedeckú veličinu.

U každého je to iné

Z hľadiska psychológie prišla doktorka Sommerfeldtová na to, že je naozaj individuálne, ako dlho ľuďom trvá, kým si uvedomia svoje city k partnerovi. Často ich páry aj cítia, ale potláčajú svoje pocity kvôli predchádzajúcim negatívnym skúsenostiam alebo zo strachu, či to rovnako vníma druhá strana.

Ľudská povaha a skúsenosti sú teda jedným z faktorov, kedy sa zamilujeme. Chemicky je to však iná vec. Je roky známe, že keď vystrelí amorov šíp, dejú sa v našom tele celé procesy reakcií a hormóny sa idú zblázniť. A práve tento čas doktorka vyrátala. Neuveríte, ale kým sa vytvorí pocit zamilovanosti, trvá to iba pätinu sekundy!

Rolu nehrá len intimita

Sommerfeldtová však pripomína, že tento pocit podmienený chemickými reakciami nemusí prísť len pri pohľade na atraktívnu osobu. Môže sa tak stať pri prvom bozku či intímnom zblížení, ale je úplne obvyklé i to, že hormóny vystrelia pri úplne bežnej situácii zo života. Napríklad, ak sa partner pekne zachová k deťom alebo nás iným gestom presvedčí, že je to pre nás muž do života.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok