Mladí preferujú bývanie mimo hlavného mesta. Dôvodom sú cenové rozdiely bytov

TA3 TASR
15.9.2021 12:20

Výber medzi bývaním priamo v meste a bývaním za mestom je v posledných desaťročiach večnou dilemou každej generácie mladých ľudí. Napríklad cenové rozdiely medzi bývaním v Bratislave a priľahlých mestách sú výrazné a aj pandémia nového koronavírusu priniesla silné impulzy na sťahovanie mimo mesta. Podľa analytika Realitnej únie SR Vladimíra Kubrického však treba pri sťahovaní mimo mesto zvážiť všetky okolnosti.

S otvorením ekonomiky ešte viac stúpli ceny nehnuteľností, týka sa to najmä dvoch krajov
TASR/Jaroslav Novák

Rozhodovanie ovplyvnila aj pandémia

"Pandémia nového koronavírusu spojená s prácou z domu priniesla v tomto smere silné impulzy na sťahovanie mimo mesta, čiže veľa ľudí vytiahla preč aj z Bratislavy," podotkol Kubrický s tým, že mnohí ľudia pochopili, že pokiaľ nie sú odkázaní na denné dochádzanie do slovenskej metropoly, a už vôbec nie v dopravnej špičke, môžu sa pokojne usadiť v jej okolí.

Odmenou za to im je nižšia cena bytu či možnosť kúpy nehnuteľnosti, ktorú by si v Bratislave nemohli dovoliť. "Mladý pár však musí myslieť na to, či sa bez mesta zaobídu aj jeho deti," uviedol pre TASR analytik. Ako dodal, cenové rozdiely medzi bývaním v slovenskej metropole a priľahlých mestách sú výrazné. "Pokiaľ napríklad starší trojizbový byt v bratislavskom Ružinove stojí približne 200.000 eur, v Pezinku zaň zaplatí záujemca približne dve tretiny z tejto sumy, v Malackách či Šamoríne iba polovicu," porovnal Kubrický. 

Pokiaľ sa mladí ľudia rozhodnú ísť od Bratislavy trochu ďalej, napríklad do Senice či Dunajskej Stredy, tam je to v porovnaní s Ružinovom dokonca iba jedna tretina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok