Červená repa: Recepty, ako ju sterilizovať

Červená repa: Recepty, ako ju sterilizovať Zdroj foto: Pixabay

Červená repa obsahuje veľa vitamínov a prospešných látok pre náš organizmus. Ak máte viac úrody, ako stihnete spracovať, môžete si cviklu sterilizovať na zimné mesiace. 

Červená repa šalátová predstavuje vhodnú a lacnú surovinu na prípravu chutného šalátu. Je zdraviu veľmi prospešná a veľa pozitívnych látok jej zostane aj po sterilizácii. Na tento účel sú najvhodnejšie stredne veľké buľvy so sýtočervenou farbou, bez výrazných svetlých kruhov na priereze a bez zdrevnatených pletív.

Príprava repy pred sterilizáciou

Buľvy si najskôr dôkladne umyjeme, nahnité časti vykrojíme a pečieme v rúre alebo varíme vo vode alebo v pare pri teplote 100 °C tak dlho, až sú v strede mäkké. Varenie trvá 30 až 60 minút, podľa veľkosti repy. Po vybratí z vody ju necháme krátko na vzduchu vychladnúť, napokon ju ponoríme do studenej vody a uvoľnenú šupku odstraňujeme rukami.

Povrch repy starostlivo dočistíme nožom a buľvy rozpolíme a vykrojíme prípadné drevnaté časti. Nakrájame ju na plátky hrubé asi 5 mm, na hranolčeky alebo kocky. Cviklu krájame obyčajným alebo ozdobným nožom či krájačom. Niekedy je obľúbená repa strúhaná na hrubšiu rezanku, na čo použijeme vhodné strúhadlo, v tomto prípade nesmie byť repa prevarená.

Ako sterilizovať červenú repu

Na dno pohára najprv nadávkujeme koreniny. Kvôli presnejšiemu dávkovaniu uvádzame priemernú hmotnosť rozlične naplnenej kávovej lyžičky ( pri jemne strúhanom chrene polievkovej lyžice):

Aníz – 1 zarovnaná lyžička 2,5 g, 1 vrchovatá lyžička 4 g,

Fenikel – 1 zarovnaná lyžička 4,5 g, 1 vrchovatá lyžička 10 g,

Rasca ( nemusí byť) – 1 zarovnaná lyžička 3 g, 1 vrchovatá lyžička 5 g,

Strúhaný chren – 1 zarovnaná polievková lyžica 3 g, 1 vrchovatá polievková lyžica 6 g.

Na jeden pohár s obsahom 720 ml budeme potrebovať asi tieto množstvá: 1 g anízu, 1 g rasce, 2 g feniklu a 10 g chrenu.

Takisto obľúbená je tiež cvikla s chrenom, ktorého pridáme 10 až 20 % v pomere k množstvu repy a ostatné korenie sa už nemusí pridávať, alebo len menšie množstvá. Chren sa musí nastrúhať čo najjemnejšie, aby nepôsobil pri jedle rušivo. S nakrájanou alebo nastrúhanou repou sa chren dôkladne premieša a potom sa plní do pohárov. Pred plnením repy sa na dno pohára vopred nadávkuje nálev, aby zaberal 1/4 objemu pohára.

Zloženie nálevu

Na jeden liter octu pridáme: 2 litre vody, 100 g soli, 350 g cukru.

Do pohára s nadávkovaným nálevom, koreninami a chrenom plníme nakrájanú alebo postrúhanú červenú repu tak, aby vrchná vrstva spolu s nálevom siahala asi 10 mm pod okraj pohára.

Sterilizácia

Pri teplote 80 až 85 °C trvá sterilizácia pri pohároch do obsahu 720 ml 20 minút, pri litrových pohároch 30 minút. Ak je červená repa tvrdšia, zvýšime sterilizačnú teplotu na 90 °C.