O pápežovej návšteve Luníka IX píšu médiá: Je znamením inklúzie pre slovenských Rómov

TA3 TASR
14.9.2021 17:43

Pápežova utorková návšteva košického sídliska Luník IX je znamením inklúzie pre slovenských Rómov, napísala agentúra AP. Pápež v utorok popoludní prišiel na košické sídlisko Luník IX, kde sa stretol s rómskou komunitou. Podľa AP ide o gesto začlenia tejto komunity, ktorá je jednou z najviac marginalizovaných menšín v krajine a dlho "trpí diskrimináciou a chudobou".

O pápežovej návšteve Luníka IX píšu médiá: Je znamením inklúzie pre slovenských Rómov
TASR/František Iván

Myslí na tých na okraji

Pápež sa počas svojej cesty usiluje "vziať do náručia" aj tých členov spoločnosti, ktorí sú najviac odsúvaní na jej okraj, napísala v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC. František v pondelok popoludní navštívil centrum Betlehem v bratislavskej Petržalke, kde sa venujú charitatívnej činnosti, najmä s dôrazom na pomoc pre ľudí bez domova.

 BBC pápežovu návštevu na Slovensku označila za dlhú v porovnaní s nedeľňajším niekoľkohodinovým pobytom Svätého Otca v Maďarsku. Cirkevný analytik Imrich Gazda podľa BBC vyjadril súhlas s vatikánskymi komentátormi, ktorí sú presvedčení, že pápež vysiela jemný odkaz.

S Orbánom sa nezhodujú v otázke migrantov

František sa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom nezhoduje v otázke prijatia žiadateľov o azyl v Európe – najmä migrantov z moslimského sveta –, pripomína britská stanica. Pápež v nedeľu v Budapešti na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu odslúžil svätú omšu, počas ktorej Maďarsko vyzval, aby "natiahlo svoje ruky ku každému". Predtým absolvoval 40-minútové stretnutie s Orbánom.

Pápeža v pondelok v prezidentskom paláci privítala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Tú BBC označila za "liberálnu političku", ktorá v súvislosti so záležitosťami ako práva LGBT komunity a utečenci používa "tolerantnejšie a inkluzívnejšie" vyjadrenia. Františkova štvordňová návšteva Slovenska, ktorú začal v nedeľu popoludní, je prvou cestou pápeža do tejto krajiny za posledných 18 rokov, všíma si BBC. Slovensko naposledy navštívil Ján Pavol II. v roku 2003.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok