Turecko podľa Erdogana nie je schopné zvládnuť nových utečencov z Afganistanu

TA3 TASR
14.9.2021 16:46

Turecko nie je schopné riešiť možnú novú vlnu utečencov z Afganistanu. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas utorkového telefonického rozhovoru s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom,

Turecko podľa Erdogana nie je schopné zvládnuť nových utečencov z Afganistanu
TASR/AP

 "Prezident Erdogan zdôraznil, že Turecko nemá kapacitu zvládnuť nové migračné bremeno," uviedlo vo vyhlásení komunikačné oddelenie kancelárie tureckého prezidenta. Nemecko a ďalšie členské krajiny EÚ by podľa Erdogana krajinám susediacim s Afganistanom mali poskytnúť pomoc.

Turecký prezident dodal, že nikto by nechcel opätovne zažiť situáciu podobnú roku 2015, keď sa na grécke ostrovy z neďalekého tureckého pobrežia dostali člnmi státisíce utečencov. V Turecku žije najväčšia populácia utečencov na svete vrátane 3,7 milióna Sýrčanov. Turecko je znepokojené v súvislosti s možným prílivom utečencov z Afganistanu, ktorí utekajú pred hnutím Taliban.

V tureckej spoločnosti začínajú prevládať protimigrantské postoje, pretože krajina má problémy v oblasti hospodárstva, ktoré sa ešte zhoršuje pandémia koronavírusu. Turecko v roku 2016 podpísalo s EÚ dohodu, ktorej cieľom bolo zastaviť vlnu migrantov smerujúcich do Európy.

Turecko malo prijímať z gréckych ostrovov migrantov, ktorých žiadosť o azyl tam zamietli. EÚ mala výmenou za to poskytovať Ankare finančnú podporu a umožniť tureckým občanom pobyt v EÚ bez potreby víz. Erdogan nemeckému prezidentovi povedal, že EÚ by mala "urýchlene podniknúť kroky" s cieľom zabezpečiť dodržiavanie tejto dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok