9 spôsobov, ako použiť škoricu pre lepšie zdravie rastlín

9 spôsobov, ako použiť škoricu pre lepšie zdravie rastlín Zdroj foto: Pixabay

Toto všestranné a zdravé korenie sa dá použiť takmer vo všetkom. Vedeli ste však, že existuje 9 spôsobov, ako použiť škoricu pre lepšie zdravie aj vašich rastlín? 

9 spôsobov, ako použiť škoricu pre lepšie zdravie rastlín

Vedeli ste, že škorica má množstvo prospešných využití aj mimo kuchyne? Napríklad môže pomôcť zlepšiť zdravie pestovaných rastlín.

Zabraňuje šíreniu plesňových ochorení

Škorica pomáha chrániť mladé sadenice pred šírením plesňových ochorení. Stačí, keď ňou posypete odrezky rastlín. Škorica pleseň hubí skôr, ako napadne vaše sadenice.

Táto korenina je účinná aj pri prevencii a liečbe iných druhov hubových chorôb. Ak ju chcete použiť ako fungicíd na staršie rastliny, môžete do vody vmiešať lyžicu alebo dve škorice a nechať lúhovať cez noc.

Škoricový extrakt preceďte cez kávový filter alebo kus gázy a potom dajte zmes do rozprašovača. Postriekajte listy, stonky alebo iné časti rastliny, ktoré sú postihnuté. V prípade, ak máte problém s pôdnymi hubami, môžete pokropiť i zem okolo pestovaných plodín.

6 nápadov, ako potešiť zmysly korením, I. časť

Chráni rastliny pred hrdzou

Hrdza je ďalšia hubová infekcia, ktorá je bežná u mnohých pestovaných rastlín. Napáda dokonca aj izbové kvetiny, ako sú kaktusy. Šíri sa väčšinou prostredníctvom spór huby hlavne z rodov Puccinia a Melampsora. Na hrdzi je frustrujúce to, že má tendenciu postihnúť všetky časti rastliny vrátane kvetov.

Ak pestujete nechtík alebo podobné bylinky na lekárske účely, po napadnutí hrdzou sa už nedajú použiť. Preto tomu treba včas zabrániť. Okrem vhodnej prevencie, ako je napríklad striedanie pestovaných plodín či odstránenie postihnutých častí zo záhona, môže pomôcť tiež škorica. Stačí, keď týmto korením posypete pôdu počas výsadby rastlín.

Ďalšie praktické spôsoby použitia škorice vo vašej záhrade vám prezradíme v nasledujúcich článkoch.