Americká spoločnosť Merck prišla s liekom proti covidu. Zrejme ho schvália ešte pred koncom roka

TA3 TASR
13.9.2021 21:48

Americká farmaceutická spoločnosť Merck & Co. v pondelok uviedla, že molnupiravir, jej antivirotické liečivo proti ochoreniu COVID-19, by mohlo byť v USA schválené na núdzové použitie ešte pred koncom tohto roka.

Americká spoločnosť Merck prišla s liekom proti covidu. Zrejme ho schvália ešte pred koncom roka
TASR/AP

"Poviem iba, že náš program napreduje dobre a očakávame, že klinické dáta budeme mať k dispozícii v druhej polovici roka," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Robert Davis. Merck spolu s farmaceutickou spoločnosťou Ridgeback Biotherapeutics v súčasnosti vykonávajú klinické testovanie tohto lieku u pacientov s covidom, ktorí neboli hospitalizovaní, aby zistili, či liek znižuje riziko hospitalizácie alebo smrti. Tieto testy sú pritom už v pokročilom štádiu.


Spoločnosť Merck ešte v júni uviedla, že predpokladá, že žiadosť o núdzové použitie svojho liečiva molnupiravir podá najskôr v druhej polovici roku 2021. Molnupiravir je antivirotikum, ktoré má upraviť RNA vírusu tak, aby mu zabránilo sa množiť.

Okrem spoločnosti Merck najväčší pokrok pri vývoji antivirotických liečiv proti ochoreniu COVID-19 zaznamenala spoločnosť Pfizer a švajčiarska firma Roche Holding AG. Antivirotiká od týchto spoločností môžu byť prvé na trhu, ktoré v budúcnosti vyliečia, prípadne úplne zabránia ochoreniu COVID-19.                       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok