Prvé a pravé znaky, že začínate chudnúť

TA3/bd
13.9.2021 18:30

Sledujete prísne svoje porcie, vyberáte si zdravšie jedlá a snažíte sa aj viac hýbať? Váha nie je vždy najlepší a jediný spôsob, ako merať účinky týchto zmien. Vaše telo bude vysielať signály, že chudnete aj inak.

Prvé a pravé znaky, že začínate chudnúť
FreePik

Oblečenie konečne sedí 

Prvé dni od začiatku chudnutia, keď znížite príjem spracovaných potravín, rafinovaného cukru a pod, schudnete najmä z vody. Táto zmena sa okamžite prejaví na váhe, ale stratí sa aj vaše nadúvanie, takže vám bude oblečenie sedieť lepšie a budete sa cítiť pohodlnejšie.

Všimnete si, že sa vám aj rifle zapínajú jednoduchšie. Možno si budete musieť dokonca utiahnuť opasok o ďalší zárez. Prekvapivo, aj vaše topánky môžu byť zrazu o niečo väčšie. Chudneme totiž aj z chodidiel.

chudnutie FreePik

Zmeny uvidíte v zrkadle

Nikto nepozná vaše telo lepšie ako vy. V zrkadle si všimnete štíhlejší trup, menšie boky alebo štíhlejšie ruky. Môžete si dokonca všimnúť menší objem v lícach. Tieto zmeny uvidíte ako prvé, znamenajú fakt, že ste začali skutočne chudnúť. Fotografie sú ďalším ukazovateľom chudnutia. Malé zmeny zrejme zo dňa na deň neuvidíte, ale porovnávaním si selfie urobených s odstupom niekoľkých týždňov, to bude zretelnejšie. Ak zhodíte aspoň 3-4 kilá, uvidíte, že sa vám zoštíhli celá tvár a vyprázdni brucho.

chudnutie FreePik

Každodenná činnosť 

Na každodenných aktivitách uvidíte, ako ste ďaleko na svojej ceste za vysnenou postavou. Budete sa cítiť ľahší a schopnejší vykonávať všedné domáce práce, aj chôdza po schodoch bude maličkosť. Všetky tieto ukazovatele chudnutia majú pozitívny vplyv na bežný život, na vaše zdravšie stravovanie, striedme porcie a cvičenie. Ak pravidelne cvičíte, zistíte, že ste rýchlejší a silnejší. Môžete napríklad bežať alebo bicyklovať rýchlejšie, pretože máte menšiu váhu.

Zdravotné ukazovatele 

Ak ste mali nadváhu, krvný tlak a hladina cholesterolu v krvi sa okamžite upravia, keď schudnete aspoň 10 percent celkovej telesnej hmotnosti. Pre 100-kilového človeka to znamená stratu 10 kíl. Nechajte si urobiť testy ako súčasť rutinného skríningu.

chudnutie FreePik

BMI sa zmení

Môžete si tiež všimnúť zmeny v percentách telesného tuku. Nechajte si ho skontrolovať na špecializovanej váhe, ktorú nájdete v niektorých fitnescentrách. Keď stratíte telesný tuk a naberiete svaly, na váhe môžete dokonca narásť. Sval je totiž ťažší, ale je to oveľa zdravšie tkanivo a kompaktnejšie ako tuk, takže sa budete cítiť aj vyzerať lepšie.

Aj klasický zavinovací meter môže potvrdiť, že ste schudli. Zmerajte si miesta, ako je pás, ruku nad lakťom, stehná a sedací sval, aby ste zistili, či sa zmenšujú. Keď sa vám napríklad zmenší pás, viete, že ste stratili brušný tuk, obzvlášť nebezpečný druh tuku, ktorý sa zhromažďuje okolo vnútorných orgánov a uvoľňuje zápalové zlúčeniny. Pokúste sa zmenšiť pás pod 70 centimetrov, ak ste žena a 90, ak ste muž.

chudnutie FreePik
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok