Bihariová je nadšená z tém, ktoré otvára František. Medzi ním a liberálmi vidí prieniky

TA3
14.9.2021 07:00

Irena Bihariová označila hlavu rímskokatolíckej cirkvi za progresívca. Politička v detstve excelovala na hodinách katechizmu, v piatok sa postí a pred jedlom prežehnáva. Zároveň je šéfkou politickej strany, ktorá zastáva partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, súhlasí s potratmi aj eutanáziou. V relácii Tak takto?! sme so šéfkou Progresívneho Slovenska hovorili aj o tom, ako vníma návštevu pápeža Františka.

Bihariová je nadšená z tém, ktoré otvára František. Medzi ním a liberálmi vidí prieniky
TASR/Jaroslav Novák

Rovnaký ideový základ

Rozpory medzi pápežom a hodnotami liberálov podľa Bihariovej vôbec nie sú také zásadné. "Liberalizmus vo svojej podstate trvá na tom, aby akékoľvek predstavy o tom, čo je dobré, morálne, spravodlivé, mohli koexistovať vedľa seba. Bez toho, aby si ktorákoľvek z nich uzurpovala dominantné postavenie a nedajbože ho vnucovala štátnym orgánom," vysvetlila Bihariová.

Zdôraznila, že v prostredí liberálov a progresívcov nikdy nebolo cieľom znevažovať či eliminovať katolícku cirkev. Podľa Bihariovej pápež po svojom prílete na Slovensko hovoril o tých istých pilieroch, ktoré majú Bihariovej progresívci vo svojom ideovom základe. Išlo o slobodu, otvorenie sa novému, potrebu sociálnej politiky a klimatické témy.

Čo žiadajú liberáli

"Nie som to len ja, kto vidí prieniky medzi liberálmi, liberálkami a Svätým Otcom," vyjadrila sa Bihariová. Ak sa liberalizmus chápe ako prúd, ktorý má vo svojom progame odboj voči cirkvi, je to nesprávna interpretácia, myslí si Bihariová.

"Liberalizmus je koncept, ktorý sám o sebe neašpiruje na to, že má tvrdé morálne pravdy. On jedine požaduje to, aby vedľa seba dokázali koexistovať viaceré cirkvi, viaceré presvedčenia, viaceré predstavy o dobre," vysvetlila šéfka PS.

Bihariovej sa zdá, že je pápež zo strany kléru vnímaný cez prsty a neteší sa takej popularite, ako napríklad Ján Pavol II. Zároveň priznala, že z toho, aké témy František otvára, je nadšená. "Naozaj nehovoril o vinách, a ako to boh vidí, a ako sme sa pokazili - toto boli tie omše, na akých som ja vyrastala 20 rokov. Nie. On prináša nádej" vyjadrila sa.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok