Na pretekoch Okolo Slovenska sa predstavia hviezdy svetovej špičky, nebude chýbať ani Peter Sagan

TA3 TASR
13.9.2021 15:20

Na 65. ročníku cyklistických pretekov Okolo Slovenska (15. – 19. septembra) bude mať svoju premiéru trojnásobný majster sveta v pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom Peter Sagan (Bora-Hangrohe). Organizátori mu pridelili štartové číslo 11.

Na pretekoch Okolo Slovenska sa predstavia hviezdy svetovej špičky, nebude chýbať ani Peter Sagan
TASR/Lukáš Grinaj (ilu)

Na poslednú chvíľu sa odhlásil tím z Belgicka

Na kvalitne medzinárodne obsadenej národnej Tour sa predstavia aj ďalšie hviezdy svetovej špičky. "Po nedeľňajších ME v talianskom Trente (preteky nedokončil ani jeden zo šestice slovenských reprezentantov, vrátane Petra Sagana – pozn. red.) nie sme veľmi veselí. Verím, že to bol horší deň slovenskej cyklistiky a teraz nás čakajú dva úžasné týždne na Okolo Slovenska a na MS v belgickom Leuvene, a že príprava, ktorú Peter smeruje práve k MS, mu vyjde, a že si Okolo Slovenska užije," uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ pretekov Peter Privara.

Oproti pôvodným prihláškam zahraničných družstiev sa veľa nezmenilo. "Na poslednú chvíľu sa odhlásil prokontinentálny tím Bingiak – Wallone Bruxelles z Belgicka, takže na štarte budeme mať 21 sedemčlenných tímov a v pelotóne 147 jazdcov, vrátane 22 Slovákov," informoval športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič. Najväčšia pozornosť sa zrejme sústredí na World Tour tím Bora-Hansgrohe, v ktorom nebudú chýbať bratia Peter a Juraj Saganovci a Erik Baška. 

"Som veľmi rád, že budem mať možnosť po prvý raz štartovať na Okolo Slovenska. Dúfam, že si nájdete čas a budete tam. Užite si preteky," prihovoril sa divákom vo videonahrávke P. Sagan, ktorý bude mať na pretekoch osobitnú ochranku. Vlaňajšie prvenstvo bude obhajovať Nemec Jannik Steimle (č. 1) (Deceuninck - Quick-Step).

Odštartuje v stredu v Košiciach

Súťažiť sa bude o celkové prvenstvo (žltý dres), víťazstvo v bodovacej súťaži (zelený), vo vrchárskej súťaži (bielo-červeno bodkovaný), súťaži do 23 rokov (biely), a o najlepšieho Slováka (bielo-modro-červený). Víťaz prológu získa 1100 eur, víťaz každej etapy 2200 eur, celkový víťaz 5000 eur. Na finančných odmenách pretekárom vyplatia 51140 eur. Okolo Slovenska odštartuje v stredu 15. septembra prológom v Košiciach, celkového víťaza spoznáme v nedeľu 19. septembra v Trnave. Prológ a štyri etapy sú v celkovej dĺžke 692,1 km. Preteky prechádzajú cez 152 miest a obcí, vypísaných je 12 rýchlostných a 15 horských prémií.

Posledným slovenským celkovým víťazom sa stal v roku 2005 Martin Prázdnovský. Pred ním triumfovali Walter Renner (1958), Matej Laczo (1964), Pavol Čambal (1974), Josef Dvořák (1975), Miroslav Lipták (1990) a Ján Valach (1996).

Musia vytvoriť sektory

Okolo Slovenska bude v priamych prenosoch premiérovo vysielať televízna stanica Eurosport. Prenosy na stanici Eurosport 1 budú hodinové, na Eurosporte 2 budú odvysielané zo záznamu vo večerných hodinách. Priamy prenos má vo svojom programe aj slovenská Dvojka. "Vysielaním na Eurosporte sa nám významne rozšíril produkčný tím," uviedol marketingový riaditeľ Karol Školník a dodal: "Bežne mávame okolo 120 ľudí, ktorí sa zaoberajú produkciou a prípravou pretekov. Momentálne však máme o 45 ľudí viac spolu s obrovským množstvom techniky. Budeme mať tri kamerové motocykle, kamerový vrtuľník, v približne 6 km výške bude letieť lietadlo na prenos signálu. Pripravili sme aj reklamnú kolónu, ktorá pôjde približne 30 minút pred pelotónom."

Zmenila sa aj situácia v Covid opatreniach. Od pondelka 13. septembra sú totiž okresy Košice a Trenčín v červenej zóne. "Budeme musieť vytvoriť sektory, v ktorých nebude viac ako 150 ľudí. Máme na to ľudí, ktorí toto všetko zažili už pri vlaňajšom ročníku," reagoval na zmenenú situáciu P. Privara.

 Program 65. ročníka pretekov Okolo Slovenska:
      streda 15. septembra: prológ (Košice, Hlavné nám. 1,5 km)
      štvrtok 16. septembra: 1. etapa (Košice – Košice, 151,5 km)
      piatok 17. septembra: 2. etapa (Spišské Podhradie – Dolný Kubín 190,4 km)
      sobota, 18. septembra: 3. etapa (Dolný Kubín – Považská Bystrica 194.2 km)
      nedeľa 19. septembra: 4. etapa (Trenčianske Teplice – Trnava, 159 km)

Zoznam tímov – UCI World Tour (7): Bora-hansgrohe (Nem.), Deceuninck - Quick-Step (Belg.), DSM (Nem.), Astana - Premier Tech (Kaz.), BikeExchange (Aus.), Israel Star-Up Nation (Izr.), Qhubeka Nexthash (JAR)
UCI Prokontinentálne tímy (5): Bardiani CSF Faizané (Tal.), Equipo Kern Pharma (Šp.), Gazprom Rusvelo (Rus.), Team Novo Nordisk (USA), Uno-X Pro Cycling Team (Nór.)
Kontinentálne tímy (8): Dukla Banská Bystrica, Cycling Academy Trenčín, Elkov – Kasper (ČR), Hre Mazowsze Serce Polski (Poľ.), Adria Mobil (Slovin.), Cycling Team Friuli ASD (Tal.), Maloja Pushbikers (Nem.), Topforex - ATT Investments (ČR)
Národný výber (1): Reprezentácia Slovenska

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok