Ako urýchliť produkciu ovocia vo vašej záhrade

Ako urýchliť produkciu ovocia vo vašej záhrade Zdroj foto: Pixabay

Niekedy trvá až sedem rokov, kým sa po zasadení mladého stromčeka dočkáte prvej úrody. Existujú však spôsoby, ako urýchliť produkciu ovocia vo vašom ovocnom sade. Záleží ale od viacerých podmienok. 

Existuje niekoľko spôsobov, ako urýchliť produkciu ovocia vo vašej záhrade. Ak máte šťastie, môžete si na ovocí pochutnať aj tento rok. Vplýva na to však viacero podmienok. Aké sú teda triky pre rýchlu produkciu ovocia? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Ako odrezať staré konáre ovocných stromov

Kúpte si ovocný stromček v črepníku, ktorý už kvitne

Keď v záhradkárstve nájdete ovocné rastliny, ktoré už kvitnú, znamená to, že sú dostatočne zrelé na plodenie. Ak si ich však vezmete domov a presadíte, pravdepodobne im spôsobíte šok. Stres z opätovnej výsadby a narušenia koreňov môže spôsobiť, že ovocie opadá ešte pred dozretím.

Ovocné kríky a stromčeky preto radšej uchovávajte v kvetináči, než aby ste ich na jar presadili a riskovali stratu ovocia. Starajte sa o ne presne tak, ako to robilo záhradné centrum. Požiadajte predajcov rastlín o podrobnosti, aby ste mohli rastlinám dopriať rovnakú pravidelnú zálievku a ošetrovanie hnojivami.

Potom na jeseň, keď zozbierate ovocie, presaďte svoje nové rastliny do zeme. Jesenná výsadba je pre rastliny v mnohých klimatických podmienkach oveľa menej stresujúca. A keďže plodinám poskytnete dostatok času  na zotavenie, môžu sa vám odvďačiť ovocím a budúci rok.

Rastliny, ktoré sú dostatočne zrelé na ovocie, stoja spravidla viac, pretože sú staršie. Tiež sú často vo väčších nádobách a preniesť ich domov z obchodu môže byť ťažšie. Rozpočtujte rozumne a pripravte sa na ochranu pukov počas prepravy.

Pestujte rýchlorastúce ovocie

Broskyne, hrušky, slivky, duly, mišpule a moruše sú pri produkcii ovocia vysoko produktívne rýchlejšie ako väčšina jabĺk a čučoriedok. Ak teda chcete mať veľkú úrodu čo najskôr, zamerajte sa na odrody, ktoré sú schopné produkovať za 2-4 roky. Záleží však aj od toho, v akých klimatických podmienkach žijete, lebo niektorým ovocným stromom sa v severnejších oblastiach Slovenska dariť nebude.

Vrúbľujte štepy na staršie stromy

Na staršie podpníky môžete vrúbľovať aj iné ovocie. Ak vám napríklad na dvore rastie divé hrozno, môžete skúsiť naštepiť na váš starý kmeň divokého hrozna chutnejšiu stolovú odrodu.

Pestujte odrody trpasličieho vzrastu

Väčšina ovocných stromov je štepená, a nie pestovaná zo semien. Je to preto, že prinášajú rovnaký druh ovocia ako ich materská rastlina. Podpník teda diktuje veľkosť stromu a štep druh, farbu a chuť dopestovaného ovocia. Ak je štep na podpníku trpasličieho vzrastu, nemusí do rastu vynakladať toľko energie a takéto stromy začnú prinášať ovocie oveľa skôr ako ovocné stromy štandardnej veľkosti. Negatívnou stránkou zakrpatených podpníkov je, že nežijú tak dlho, ako podpníky štandardnej veľkosti.

Aj keď sa životnosť líši, niektoré trpasličie stromy budú produkovať ovocie iba asi 15 rokov. Štandardný strom môže v správnych podmienkach plodiť 50-100 rokov.