Voľby v USA môžu opäť ohroziť problémy s hlasovacími zariadeniami

TA3
3.11.2012 13:44

Kauza z roku 2000 okolo nejasného spočítavania hlasov na Floride viedla k sporu medzi vtedajším republikánskym prezidentských kandidátom Georgeom W. Bushom a jeho demokratickým rivalom Alom Gorom.

Voľby v USA môžu opäť ohroziť problémy s hlasovacími zariadeniami
SITA

Americké prezidentské voľby, ktoré sa začnú už v utorok 6. novembra, môžu opäť zdramatizovať zastarané hlasovacie zariadenia.

Pred 12 rokmi pritom podobné problémy v štáte Florida vyústili až do súdneho sporu medzi vtedajším republikánskym kandidátom Georgeom W. Bushom a jeho demokratickým rivalom Alom Gorom. Ten pre nejasný systém spočítavania hlasov žiadal o ich prepočítanie. K tomu síce prišlo, federálny súd však celý proces pre viaceré nejasnosti zastavil, čo podľa niektorých analytikov mohlo stáť Gora až prezidentské kreslo.

Problémy z roku 2000 by sa pritom teraz mohli zopakovať. "Nie som si istý, či sme odvtedy urobili nejaký pokrok," cituje agentúra AFP Douglasa Jonesa, počítačového vedca pôsobiaceho na Univerzite v Iowe. Jones tvrdí, že technológie používané pri elektronických voľbách sú zastarané a vo viacerých prípadoch neumožňujú spätnú kontrolu odovzdaných hlasov aj "na papieri". Podľa odhadov pritom až štvrtina Američanov tento rok odovzdá svoj hlas prostredníctvom elektronických zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok