FOTO Akoby omladol. Pápež František má za sebou prvý deň na Slovensku

TA3 TASR
12.9.2021 19:21

Pápež František priletel v nedeľu popoludní na štvordňovú pastoračnú návštevu Slovenskej republiky. Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika ho privítali traja najvyšší ústavní činitelia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Pápeža prišli privítať aj slovenskí biskupi, ale aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, Herta Vyšná, ktorá prežila holokaust, či Mária Jasenková, riaditeľka občianskeho združenia Plamienok, ktoré je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej starostlivosti. 

Splnený sľub

Prvé slová Svätého Otca po príchode na Slovensko boli podľa prezidentky Zuzany Čaputovej: „V decembri ste ma pozvali na Slovensko a dnes plním tento sľub.“ 

Prezidentka poznamenala, že v dobe, v ktorej žijeme, ktorá je poznačená bolesťou a rozdeľovaním spoločnosti, môže byť príchod pápeža nápomocný k stmeleniu, zmiereniu a pokoju. Pápež František sa podľa prezidentky cíti, akoby omladol. Povedal jej, že mu táto cesta vlieva energiu.

Pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítania po prílete na bratislavskom letisku. TASR/Pavel Neubauer

Prvý pápežov príhovor

Svätý Otec František sa po prílete presunul na Apoštolskú nunciatúru, kde sa konalo ekumenické stretnutie. Katolícka biskupská konferencia má v Ekumenickej rade cirkví v Slovenskej republike štatút pozorovateľa.

Na Apoštolskej nunciatúre predniesol pápež svoj prvý príhovor na Slovensku. V ňom povzbudil členov Ekumenickej rady cirkví v SR, aby pokračovali v ekumenickej ceste, ktorá je vzácnym pokladom, ktorého sa netreba vzdať. Uviedol, že cesta ich komunít sa začala nanovo po rokoch ateistického prenasledovania, keď bola náboženská sloboda znemožnená alebo tvrdo skúšaná.  

Dve bratské rady

"Teraz vás spája úsek cesty, na ktorom skúšate, aké je krásne, ale zároveň ťažké žiť vieru v slobode. Existuje totiž pokušenie znova sa stať otrokmi, iste, už nie režimu, ale ešte horšieho otroctva. Toho vnútorného otroctva," poznamenal pápež. Členom Ekumenickej rady cirkví SR povedal, že si je potrebné pomôcť navzájom.

S členmi spoločnosti sa podelil o dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty. "Prvá sa týka kontemplácie. Rozlišovací znak slovanských národov, ktorý by ste spoločne mali zachovať, je kontemplatívna črta, ktorá ide nad rámec filozofických a teologických konceptualizácií, vychádzajúc zo skúsenostnej viery, ktorá vie prijať tajomstvo," povedala hlava katolíckej cirkvi. 

Druhá rada sa týka akcie. Jednota sa podľa pápeža nedosahuje natoľko dobrými úmyslami a dodržiavaním nejakej spoločnej hodnoty, ako skôr tým, že robíme niečo pre tých, ktorí nás väčšmi približujú k Pánovi. Poukázal na to, že ide o chudobných, lebo v nich je prítomný Ježiš.

Po ekumenickom stretnutí sa pápež František súkromne stretol s členmi Spoločnosti Ježišovej zo Slovenska.

Muž lásky a pokory

Predseda parlamentu Boris Kollár verí, že pápež František na svojej návšteve Slovenska upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná. Premiér Eduard Heger označil Svätého Otca za muža lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. Pápežovu návštevu považuje za významnú udalosť pre Slovensko a chcel by, aby tu Svätý Otec zanechal pokoj.

Bratislavská polícia nezaznamenala v súvislosti s príchodom pápeža Františka na Slovensko žiadne narušenie verejného poriadku ani výrazné obmedzenia v premávke.

V pondelok čaká pápeža oficiálny program, počas ktorého pôjde do Prezidentského paláca, kde sa stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ďalšími predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru. Stretne sa s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave. 

Pápež pôjde aj na súkromnú návštevu centra "Betlehem" v Bratislave, stretne sa so židovskou komunitou, s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a premiérom Eduardom Hegerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok