Gorily v ZOO ošetrovatelia videli kašľať, nakazili sa koronavírusom

TA3 TASR
12.9.2021 17:48

Viacero goríl v zoologickej záhrade v meste Atlanta v americkom štáte Georgia malo pozitívny test na ochorenie COVID-19.

gorila opica 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tieto gorily nížinné otestovali po tom, ako u nich ošetrovatelia spozorovali kašeľ a ďalšie príznaky ochorenia. Prvé testy boli pozitívne. Vedenie zoologickej záhrady v piatok oznámilo, že čaká na výsledky potvrdzujúcich testov, informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na vedenie zoologickej záhrady.

Gorila nížinná (Gorilla gorilla gorilla) je poddruh gorily západnej (Gorilla gorilla). Testy absolvovalo všetkých 20 goríl nížinných, ktoré sú v atlantskej zoologickej záhrade umiestnené. Zvieratá, ktorým hrozí nástup komplikácii, liečia pomocou protilátok.

Nakaziť ich mal zamestnanec ZOO

Vedenie zoologickej záhrady vyjadrilo presvedčenie, že  gorily sa nakazili od zamestnanca, ktorý však nemal príznaky ochorenia. Všetci pracovníci zoo sú plne zaočkovaní a nosia ochranné pomôcky, píše AFP.

Noviny The Atlanta Journal-Constitution napísali, že koronavírusom sa nakazilo 13 goríl vrátane 60-ročného Ozzieho. Ten je najstarším samcom gorily, ktorý žije v zajatí.

Atlantská zoologická záhrada uviedla, že má povolenie použiť vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Zoetis, ktorá je určená pre zvieratá. Gorily plánujú zaočkovať po tom, ako sa z ochorenia zotavia. Zoo podľa svojich vyjadrení plánuje zaočkovať aj orangutanov, tigre, levy a leopardy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok