Tri hormóny, ktoré ovplyvňujú naše vzťahy: Takto funguje telo, keď sme zamilovaní

TA3/zm
13.9.2021 08:00

Vzťahy ovplyvňujú, či chceme a či nie, hormóny. Inak funguje telo, keď je zamilované, potom keď prejdeme s partnerom do fázy stability a istoty. City sú však stále doslova opité hormonálnym kokteilom.

Tri hormóny, ktoré ovplyvňujú naše vzťahy: Takto funguje telo, keď sme zamilovaní
Pexels

Hoci sa pri láske hovorí najmä o srdci, je skôr výsledkom chemických reakcií v mozgu a hormónov, ktoré prúdia našim organizmom. Podľa toho, v akej fáze vzťahu sa nachádzate, vládne vám jeden z týchto troch hormónov.

Zamilovanosť je stres

Znie to možno zvláštne, ale skutočne je prvý fáza s novým partnerom ovplyvňovaná stresovými hormónmi. Platí to i v prípade, že neprežívate žiadnu drámu a chcete byť vzájomne spolu. Isté súvislosti však nájde aj laik. Keď sa nám niekto zapáči, začneme sa potiť alebo očervenieme. Podobne telo reaguje, keď je v napätej situácii. 

Zamilovanosť je proste zmesou stresových hormónov každého druhu. V žilách nám koluje adrenalín, dopamín, ktoré burcujú telo k výkonom. Keď sa to spojí s pohlavnými hormónmi estrofénom a testosterónom, láska je na svete. 

Endorfíny istoty

Ďalšou fázou vzťahu je, keď už určitý čas randíme a po prvýkrát si vzájomne vyjadríme city. Vtedy nás ovládajú endorfíny, zvané tiež hormóny šťastia. Podľa vedcov ide o najkrajšiu etapu vzťahu, kedy pociťujeme motýliky v bruchu a náš opojný pocit sa dá prirovnať k braniu pervitínu.

Verný oxytocín

A napokon fáza, kedy už obaja viete, že chcete byť spolu, je ovládaná oxytocínom. Poďakovať sa mu môžete aj za to, že ste verné a túžite zakladať rodinu. V tele ho máme po celý život, už od narodenia a vďaka nemu si budujeme vzťahy, najskôr s rodičmi, neskôr s mužmi. 

 Zaujímavosťou je, že pri orgazme sa do tela uvoľňuje oveľa viac oxytocínu než bežne. Ak párom zlyháva intímny život a vyvrcholí neverou, podľa sexuológov nejde ani tak o prirodzené rozhodnutie, ale nadvládu chemických procesov v tele.

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok