Pápež František je na Slovensku. Privítali ho Čaputová, Heger i nadšení veriaci

TA3 TASR
12.9.2021 15:30

Pápež František priletel v nedeľu popoludní na pastoračnú návštevu Slovenskej republiky. Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika ho privítali traja najvyšší ústavní činitelia s delegáciou a slovenskí biskupi. Jeho apoštolská cesta na Slovensku potrvá štyri dni.

Pápež priletel so svojou oficiálnou delegáciou a 80 novinármi. Na letisku ho na úpätí predných schodov lietadla privítala prezidentka Zuzana Čaputová. Spolu s ňou ho privítali aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, predstaviteľ katolíckeho disentu František Mikloško, Herta Vyšná, ktorá prežila holokaust, a Mária Jasenková, riaditeľka občianskeho združenia Plamienok, ktoré je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej starostlivosti.

Na letisku ho vítali aj premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ako aj viacerí slovenskí biskupi. Prítomný bol aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok či primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Pápež František TASR/Pavel Neubauer

Členovia detského folklórneho súboru Lúčka v krojoch z Važca privítali pápeža podľa tradície chlebom a soľou. Svätý Otec dostal tiež kyticu z pôvodných slovenských druhov rastlín a bylín. Na letisku je zároveň približne 500 veriacich z farnosti v bratislavských Vajnoroch, kde v roku 1990 celebroval svätú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej prvej návšteve SR. Nasleduje predstavenie delegácií oboch strán a čestnej stráže. Prezidentka a pápež sa následne presunú do VIP salónika na letisku na krátke stretnutie.

Krátko po prílete pápeža sa rozozneli zvony katolíckych kostolov na Slovensku, aby veriacich pozvali na modlitbu za pápeža.

Z letiska sa pápež presunie na ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, kde bude mať aj príhovor. Následne bude mať súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej. Pápež František bude na návšteve Slovenska do 15. septembra. Zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s predstaviteľmi verejného života, ako aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok