Vitamíny, ktoré užívať pri závratoch. Pomáhajú aj pri arytmii a návaloch tepla

TA3/bd
12.9.2021 14:00

Závraty, mdloby, strata rovnováhy, nevoľnosť, vracanie, poruchy videnia, únava, zmätenosť a pocit, že sa miestnosť točí. Zažili ste to už niekedy? Určite áno. Presná príčina sa líši, ale prispieva k tomu znížený prietok krvi do mozgu, náhly pokles krvného tlaku, dehydratácia, úder do hlavy, alergie, nízka hladina cukru v krvi, záchvaty paniky, príliš rýchle vstávanie s postele, anémia a srdcové problémy. Máme dobrú správu, aj niektoré vitamíny dokážu pomôcť zmierniť až odstrániť závraty a obnoviť akúsi duševnú jasnosť.

Vitamíny, ktoré užívať pri závratoch. Pomáhajú aj pri arytmii a návaloch tepla
FreePik

Vitamín B3

Tiež známy ako niacín, zmierňuje závraty a napomáha tvorbe červených krviniek, zabraňuje duševnému zmätku, obnovuje vašu energiu, znižuje riziko mdloby a odstraňuje symptómy, ktoré môžu byť spojené so závratmi, ako sú návaly tepla, nevoľnosť, vracanie, slabosť a vertigo alebo pocit, že sa miestnosť točí. Medzi potraviny bohaté na vitamín B3 patrí pečeň, bravčové, morčacie, tuniakové, lososové, hydinové mäso, mlieko, slnečnicové semienka, arašidy, mandle, celozrnné produkty, mango a broskyne.

zavraty FreePik

Vitamín B6

Hovoríme mu aj pyridoxín, podporuje zdravý vývoj mozgu, zlepšuje funkciu mozgu, opravuje poškodené mozgové tkanivá, prenáša kyslík, živiny a krv do vášho mozgu, eliminuje závraty a zvyšuje produkciu serotonínu a norepinefrínu vo tele, hormónov, ktoré regulujú mozgovú aktivitu. Vitamín B6 tiež pomáha pri produkcii neurotransmiterov, mozgových chemikálií, ktoré prenášajú správy z vášho centrálneho nervového systému do mozgu. Medzi potraviny bohaté na tento vitamín patria obohatené cereálie, losos, hydina, morka, lieskové orechy, zeleninová šťava, zemiaky a banány.

vyziva FreePik

Vitamín B12

Známy ako kobalmín, znižuje závraty, zlepšuje funkciu mozgu, zvyšuje mentálnu jasnosť, napomáha tvorbe červených krviniek, opravuje poškodené mozgové tkanivá, transportuje kyslík, krv a živiny do vášho mozgu a znižuje riziko pernicióznej anémie, čo je typ anémie, ku ktorej dochádza, keď nízke hladiny vitamínu B12 spôsobujú závraty, stratu rovnováhy, únavu, zmätenosť a zhoršenú koncentráciu. Medzi potraviny bohaté naň patrí hovädzia pečeň, jogurt, tuniak, mlieko, syr, hydina, vajíčka, šunka, losos a obohatené cereálie.

zavraty FreePik

Vitamín D

Vitamín D znižuje závraty súvisiace s migrénou, zabraňuje duševnému zmätku a únave, znižuje riziko búšenia srdca a arytmií, srdcových chorôb, ktoré môžu spôsobiť mdloby, nevoľnosť, vracanie a závraty. Medzi potraviny bohaté na vitamín D patrí makrela, margarín, hovädzia pečeň, vajíčka, obohatené cereálie, sardinky, jogurt, pomarančový džús a olej z tresčej pečene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok