Súd sa bude zaoberať dohodou o vine a treste pre exriaditeľa policajnej inšpekcie Szabóa v októbri

TA3 TASR
12.9.2021 10:20

Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa bude zaoberať schvaľovaním dohody o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry s obvineným exriaditeľom Úradu inšpekčnej služby Adriánom Szabóom, na začiatku októbra. ŠTS vytýčil termín verejného zasadnutia na 4. októbra, potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Szabóa odporučili odvolať. O šéfovi inšpekčnej služby rozhodne vláda
TASR/Dano Veselský

Prokurátor ÚŠP uzavrel dohodu o vine a treste s obvineným Adriánom Szabóom, trestne stíhaným pre zločin prijímania úplatku, 17. augusta. Navrhuje mu uložiť trest odňatia slobody vo výmere troch rokov, ktorý sa podmienečne odkladá. Obvinenému sa zároveň navrhuje uložiť probačný dohľad v skúšobnej dobe, ktorá bola stanovená na päť rokov. V druhej polovici augusta o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Súčasťou dohody o vine a treste je tiež návrh na uloženie peňažného trestu vo výške 25.000 eur a trestu prepadnutia veci, konkrétne dvoch mobilných telefónov a televízneho prijímača. Obvinenému sa tiež navrhuje uloženie trestu zákazu činnosti spojeného s výkonom právomoci verejného činiteľa na dobu sedem rokov.

 

Adriána Szabóa, bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

NAKA zadržala Adriána Szabóa 3. júna. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti minimálne v hodnote 20.000 eur. Úplatky mal dostať od Bernarda Slobodníka. Ten je jediným priamym svedkom v prípade. Vláda 16. júna odvolala Adriána Szabóa z funkcie riaditeľa ÚIS. Odvolanie odporučili členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok