Zdravotný stav zranených po páde mosta sa zlepšuje

TA3, TASR , SITA
3.11.2012 08:53

Zdravotný stav väčšiny zranených po piatkovom nešťastí na stavenisku mosta pri obci Kurimany sa postupne zlepšuje. Všetci sú v stabilizovanom stave. Najhoršie je na tom robotník ktorý leží v prešovskej nemocnici. Jeho stav je stále vážny.

Zdravotný stav zranených po páde mosta sa zlepšuje
TASR

Hovorkyňa Prešovskej nemocnice Renáta Cenková o stave vážne zraneného robotníka

Riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák o možných príčinách kolapsu mostu

Ťažko zranený pracovník zo zrútenej stavby diaľničného mosta pri obciach Kurimany a Iliašovce, ktorého previezli do prešovskej nemocnice, je už pri vedomí a v stabilizovanom stave. V piatok sa podrobil operácii pečene, v sobotu bol v umelom spánku. Pre TASR to dnes uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Renáta Cenková. "Kvôli poraneniu pľúc naďalej ostáva na umelej pľúcnej ventilácii. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný, ale naďalej vážny," dodala hovorkyňa.

Ďalší dvaja ťažšie zranení robotníci sú pri vedomí a v stabilizovanom stave v popradskej nemocnici. V piatok a v sobotu sa podrobili operácii. "Obaja sú mimo ohrozenia života," konštatoval v sobotu riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč. Jeden zranený má poranenie hrudníka a zlomeninu stehennej kosti. Druhý má vykĺbené rameno, zlomeniny predlaktia a predkolenia, ako aj poranenú hlavu.

V nemocnici v Levoči ležia traja pacienti, ich stav je rovnako stabilizovaný. "Sú mimo ohrozenia života, ale naďalej ostávajú hospitalizovaní," uviedla dnes hovorkyňa Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča Marta Csergeová.

Nemocnica v Spišskej Novej Vsi prijala v piatok šiestich pacientov. U jedného diagnostikovali poranenie driekovej chrbtice, avšak bez ochrnutia, ostatní ľahšie zranenia ako poranenie hrudníka, odreniny a rezné rany. Všetci boli pri vedomí a v stabilizovanom stave.

Predseda vlády sa vyjadril k tragédii pri Kurimanoch:

Predseda vlády R. Fico vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým obetí, ktoré zahynuli pri zrútení diaľničného mosta v katastri obce Kurimany. Požaduje dôsledné vyšetrenie príčin tejto tragédie. Od ministra vnútra R. Kaliňáka dostáva pravidelné informácie o stave vyšetrovania. Predseda vlády chce zároveň oceniť profesionalitu a nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľali na záchranárskych prácach a svojim prístupom zmiernili následky tohto nešťastia. Informoval riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády Slovenskej republiky Erik Tomáš.

Kaliňák verí, že most sa nezrútil pre šetrenie

Minister vnútra Robert Kaliňák verí, že v prípade zrúteného mosta pri Kurimanoch nedošlo k šetreniu na nesprávnom mieste a nehoda nemá žiadne spojenie s cenami. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu - Rozhlasu a televízie Slovenska (SRo - RTVS). Uznáva, že ak by boli dodržané všetky technologické postupy a bezpečnostné predpisy, k tragédii by nedošlo.

Pád mosta zapríčinil kolaps podpornej konštrukcie označovanej skruže, ktorá ako lešenie drží debnenie na vlievanie betónu počas betonáže vrchnej časti mosta. Práve počas betónovania došlo ku kolapsu a následnému zrúteniu sa mosta spolu s robotníkmi, ktorí pracovali navrchu a betónovali. Medzi obeťami sú aj tí, ktorí pracovali na zemi a obsluhovali betónovacie zariadenia. Celá tragédia sa stala podľa Kaliňáka v priebehu niekoľkých sekúnd. Hasičom a záchranárom poďakoval za to, že sa im v priebehu jednej hodiny podarilo všetkých 16 zranených mužov dostať spod sutín a to i napriek hrozbe stále padajúcich oceľových konštrukcií. Ich úsilie podľa ministra s veľkou pravdepodobnosťou pomohlo znížiť počet obetí.

V súčasnosti je na mieste asi päť až šesťmetrová vrstva napadaného materiálu. Tú treba postupne odstraňovať tak, aby sa v nej dali nájsť náznaky presných príčin. Odstraňovanie sutín by malo podľa ministra trvať asi dva týždne. Nezabetónovanú časť mosta bude pravdepodobne potrebné strhnúť dole. Ako Kaliňák v diskusnej relácii ďalej uviedol, každý kompetentný bude podrobne skúmať, ako mohlo dôjsť k takémuto "fatálnemu zlyhaniu". Od dnešného rána na mieste pracuje špeciálna skupina vyšetrovateľov, ktorí objasňujú situáciu, vypočúvajú svedkov a zhromažďujú informácie. Hrubý odhad o tom, kedy sa vyšetrovanie skončí, Kaliňák určil na jeden až dva mesiace.

Výber firmy, ktorá je v Českej republike obvinená z podobnej tragédie s počtom obetí osem, Kaliňák nechcel hodnotiť. Uznal, že tento problém vyvoláva veľa otázok a že je oprávnené pýtať sa, či má štát takejto firme niečo zveriť. V súvislosti s tým poznamenal, že toto je jedna z vecí, ktorú sa vláda snaží pretaviť do zákona o verejnom obstarávaní. Zámerom je, aby sa firmy, ktoré zlyhajú pri výstavbe finančne, kvalitou diela, v termíne alebo inak, nemohli o zákazky tohto typu už uchádzať. Sankčné mechanizmy v zmluve s firmou Bögl a Krýsl nepozná. Zároveň uviedol, že v tomto reťazci firiem sú ešte aspoň tri ďalšie stupne subdodávateľských vzťahov.

Hlavný dodávateľ má však podľa Kaliňáka niesť zodpovednosť aj za to, koho si vyberie k spolupráci. Zastavenie činnosti by komplikovala prezumpcia neviny, s ktorou by firmy na súdoch pravdepodobne vyhrávali. Minister ale dodal, že "žiadny stavebník neprevezme polohotové dielo, ešte k tomu také, ktoré malo tento problém". Podľa Kaliňáka je teda vážny problém s termínom dostavby diaľnice.

Ministerka zdravotníctva Z. Zvolenská o stave zranených

Deň po tragédii sa na miesto nešťastia vrátili aj ľudia, ktorí v zdraví prežili.

 

KDH k nešťastnej tragédii na diaľnici D1:

KDH vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým tejto tragédie. Oceňujeme činnosť všetkých pracovníkov, ktorí pomohli pri záchrane ľudských životov, patrí im naše uznanie a vďaka. Nechceme špekulovať, kto je za tragédiu zodpovedný, na to je vyšetrovanie, ktoré dúfame, že prebehne rýchlo, objektívne a zodpovedne. Na tom sa zhodneme aj so štátnym tajomníkom Holákom. Pre správnosť a presnosť však dodávame, že tender bol síce zrealizovaný počas našej vlády, ale diaľnica bola naprojektovaná a schválená ešte z čias prvej Ficovej vlády. Počas našej vlády sme na projekte nič nezmenili a ani zhotoviteľ podľa zákona na tom nič nemôže meniť. Projekt, použitá technológia a bezpečnostné predpisy zostali pôvodné a nijak neboli oslabované. TASR informoval hovorca KDH Matej Kováč.

 

Podobný prípad sa v novodobých dejinách na Slovensku nestal. Ministerstvo dopravy plánuje preskúmať aj ďalšie podobné stavby na Slovensku

Minister dopravy Ján Počiatek zastavil výstavbu úseku diaľnice Jánovce - Jablonov po piatkovom zrútení sa rozostavaného mosta, pri ktorom zahynuli štyria robotníci. „Stavba je momentálne zastavená. Sú zastavené všetky práce až do odvolania. Stavbu zastavil priamo minister dopravy Ján Počiatek, pretože sa musí najprv vyšetriť, aká bola bezprostredná príčina tohto nešťastia,“ povedal na tlačovej besede v Poprade štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Andrej Holák k aktuálnej situácii na stavbe diaľničného úseku Jánovce – Jablonov. Na moste, ktorého časť sa zrútila, momentálne prebieha vyšetrovanie. „Od deviatej je tam asi 20 vyšetrovateľov, sú tam ľudia z Národnej diaľničnej spoločnosti,“ dodal Holák. Postupne sa budú odstraňovať sutiny a až potom sa rozhodne, čo ďalej. Ministerstvo plánuje preskúmať aj ďalšie podobné stavby na Slovensku. „V súčasnosti je v podobnom stave momentálne 30 mostov na Slovensku,“ uviedol Holák.

Štátny tajomník nechcel špekulovať o tom, či za nehodu môže príliš nízka cena diaľnice, alebo technologický postup, či ľudský faktor. „Pravda je, že sa stala fatálna chyba. Nemáme v novodobých dejinách obdobný prípad a musí sa dôsledne vyšetriť, čo sa stalo, aby sa niečo podobné neopakovalo. Niekto musí za to naozaj pykať, pretože niekto to zavinil, to nie je prírodná katastrofa,“ povedal Holák. Už v nedeľu bude v Národnej diaľničnej spoločnosti zasadať krízový štáb, na ktorom sa zúčastní aj minister dopravy Ján Počiatek, ktorý sa pre túto udalosť predčasne vracia zo zahraničia.

Podľa predbežnej prehliadky záznamov stavebného denníka je stavba podľa Holáka riadne sledovaná interne, ako aj stavebným dozorom. Stavebný dozor len chvíľu pred nehodou odišiel zo zrútenej časti mosta. „Mal svojim spôsobom šťastie, lebo ak by neodišiel, asi by tiež skončil v nemocnici,“ dodal Holák. Štátny tajomník sa nechcel vyjadrovať ani k podobnému prípadu, ktorý sa stal v Českej republike, keď jedna zo stavebných firiem je súdená za podobnú udalosť. „Kým nebude vyšetrovanie a súdne konanie v Čechách uzavreté, ťažko sa mi k tomu vyjadriť,“ uviedol Holák.

 

Firma Semos chce pri vyšetrovaní spolupracovať

Spoločnosť Semos, dodávateľ firmy Bögl a Krýsl, ktorá stavala zrútený most pri Kurimanoch v konzorciu so spoločnosťou Váhostav, vyjadrila úprimnú ľútosť nad piatkovou tragédiou. Konatelia a riaditelia firmy Miroslav Molčan a Peter Sekerák prisľúbili, že pri vyšetrovaní tragédie bude firmy Semos plne spolupracovať.

"Na tragickom mieste sme v piatok betónovali časť mosta. Pri betonáži povolila tzv. podporná konštrukcia, ktorú pre nás v subdodávke realizovala spoločnosť Skruže Weise SK, k.s.," uvádza sa v stanovisku firmy Semos. Na miesto nešťastia zástupcovia firmy údajne dorazili do pol hodiny a rovnako sa snažili pomáhať. "Dôvody zrútenia mostnej konštrukcie môžu byť rôzne," preto sa k nim firma v štádiu vyšetrovania nechce vyjadrovať.

 

Následky pádu mosta pri Kurimanoch odstraňuje aj armáda

Minister obrany Martin Glváč oceňuje rýchlu reakciu ozbrojených síl, ktoré nasadili techniku a vlastné životy na záchranu zavalených robotníkov pri páde nosnej konštrukcie mosta neďaleko obce Kurimany v piatok 2. novembra. Podľa ministra obrany je práve jednou z priorít ozbrojených síl pomáhať občanom v krízových situáciách.

V piatok už okolo 15:00 prijal veliteľ 2. mechanizovanej brigády opatrenia na pomoc pri odstraňovaní následkov zrúteného mosta. Špeciálne vozidlo so žeriavovou nadstavbou prišlo k zrútenému mostu z práporu logistiky z Prešova.

Spolu s veliteľom prešovskej brigády zostávajú vojaci aj s technikou na mieste tragédie, kým to bude potrebné. Ako spresnil minister, na mieste krátko po 16:00 boli na mieste tragédie vojaci s uvoľňovacou technikou Tatra AV15. Navyše sú v ďalších posádkach pripravené ženijné mechanizmy, ktoré by mohli byť užitočné pri odstraňovaní následkov nešťastia.

Pozrite si TB ministerky zdravotníctva Z. Zvolenskej a štátneho tajomníka ministerstva dopravy A. Holáka k aktuálnej situácii po nehode v Kurimanoch.

TB Zvolenska.jpg

V prípade pádu časti diaľničného mosta vo výstavbe pri obciach Kurimany a Iliašovce, ktorý si vyžiadal štyri obete, začal spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Informoval o tom dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

"Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zboreniu nosnej konštrukcie II. etapy výstavby mosta. V dôsledku toho došlo k usmrteniu štyroch a k zraneniu 11 stavebných pracovníkov vykonávajúcich v tom čase stavebné práce," uviedol Szabó. Materiálne škody doposiaľ neboli vyčíslené.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach na podnet jeho riaditeľa plk. Juraja Bukuša zriadilo pre objektívne a dôsledné vyšetrenie nešťastnej udalosti vyšetrovaciu pracovnú skupinu. Tá v zložení troch vyšetrovateľov Policajného zboru, znalcov z Ústavu súdneho inžinierstva, pracovníkov inšpekcie práce a Ústavu súdneho lekárstva a ďalších policajtov služby kriminálnej polície už začala vyšetrovanie. "Dnes prebieha pokračovanie v ohliadke miesta činu a vykonávajú sa ďalšie procesné úkony. O výsledku vyšetrovania tejto nešťastnej udalosti vás budeme včas informovať," konštatoval policajný hovorca.

Na mieste nehody pri obci Kurimany sú už vyšetrovací experti a inžinieri, ktorí posúdia, či boli dodržané všetky technické postupy a či bola dodržaná bezpečnosť pri práci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok