Pápež si zo Slovenska odnesie netradičný dar, prešovský arcibiskup mu odovzdá sušené huby

TA3 TASR
11.9.2021 10:58

Okrem oficiálnych darov dostane pápež František počas svojej septembrovej návštevy Slovenska od prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka SJ aj osobný dar v podobe sušených húb. Pochádzajú z lesa v obci Litmanová v okrese Stará Ľubovňa, kde sa nachádza významné pútnické miesto gréckokatolíkov.

huby hríby hubár 1140px (TASR/Oliver Ondráš)
TASR/Oliver Ondráš

"Už niekoľko rokov pri stretnutiach so Svätým Otcom mu stále donesiem štvorlitrovú fľašu sušených húb. Pri našich stretnutiach mi stále položí rovnakú otázku – 'Doniesol si mi huby?'. Teraz ich odovzdám na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave, alebo keď bude možnosť, dám mu ich počas jeho návštevy v Prešove," uviedol pre Babjak.

Ako ďalej povedal, navštevuje jedinú lokalitu, a to obec Litmanovú, kde má vytvorené zázemie. „Keď rastú, chodievam do lesa aj dva tri razy počas dňa. Skoro ráno som už v lese, okolo 10.00 h ich spracujem, potom som na sv. ruženci a sv. liturgii,“ priblížil Babjak. Blízky vzťah k prírode má od detstva. Návšteva prírody má preňho i duchovný rozmer. Na prechádzky chodieva i sám.

"Človek, keď chodí s otvorenými očami, ale aj s otvoreným srdcom, tak môže pána Boha velebiť každý deň a každú chvíľu. Cez prírodu môže človek dostať veľa lásky a radosti, lebo objavuje Stvoriteľa, ktorý to tak všetko úžasne domyslel," dodal.

Pápež František počas svojej návštevy Slovenska (12. - 15. 9.) navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok