V Afganistane sa vystriedali tisíce slovenských vojakov. Čo odštartovali teroristické útoky v USA?

TA3 TASR
11.9.2021 09:17

Od teroristických útokov v Spojených štátoch uplynie v sobotu 11. septembra 20 rokov. Islamisti z teroristickej siete al-Káida zaútočili 11. septembra 2001 v štyroch dopravných lietadlách na ciele v USA. Pozrite si výberovú chronológiu udalostí, ktoré nasledovali po 11. septembri 2001 v dlhodobom horizonte. Išlo najmä o zapojenie sa SR do mierových operácii v Afganistane, kde sa v rokoch 2002 až 2021 vystriedalo 4347 slovenských profesionálnych vojakov, z toho 44 žien.

V Afganistane sa vystriedali tisíce slovenských vojakov. Čo odštartovali teroristické útoky v USA?
TASR/AP

7. októbra 2001 – Začala sa vojenská operácia USA v Afganistane. Americké nálety sa zamerali na zosadenie režimu hnutia Taliban a na zabitie alebo zajatie vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina. Operácia Trvalá sloboda bola reakciou na teroristické útoky z 11. septembra 2001 na USA. Organizácia mala základne v Afganistane, kde vládlo fundamentalistické hnutie Taliban. Slovenskí ústavní činitelia podporili úder proti terorizmu.

20. decembra 2001 – Bezpečnostná rada OSN schválila vyslanie medzinárodných mierových síl do Afganistanu. Misia pod označením ISAF (International Security Assistance Force – Medzinárodné sily na podporu bezpečnosti v Afganistane) bola prvotne zameraná na poskytovanie bezpečnosti v hlavnom meste Afganistanu Kábule.

19. augusta 2002 – Uskutočnil sa slávnostný nástup ženijnej jednotky Ozbrojených síl SR pred odletom do Afganistanu. Ženijná jednotka v počte 40 mužov v rámci operácie Trvalá sloboda zabezpečovala opravu pristávacej a vzletovej dráhy na letisku v Bagráme, na ktorom bola vybudovaná logistická základňa protiteroristických síl. Vláda 11. decembra 2002 súhlasila s predĺžením ich misie o šesť mesiacov.

11. augusta 2003 – NATO prevzalo vedenie mierovej misie ISAF. Následne 13. októbra 2003 Bezpečnostná Rada OSN rozhodla o rozšírení mandátu ISAF, čo umožnilo postupne rozšíriť operáciu v rámci celej krajiny.

13. novembra 2003 – Severoatlantická aliancia požiadala členské i partnerské krajiny vrátane Slovenska o pomoc pri mierovej misii ISAF v Afganistane, ktorej chýbali kapacity v jednotlivých typoch jednotiek i štáboch. Po dvojdňovom rokovaní Vojenského výboru NATO v Bruseli to povedal náčelník Generálneho štábu Armády SR Milan Cerovský.

18. novembra 2003 – Minister obrany SR Juraj Liška avizoval, že Slovensko posilní svoje vojenské jednotky v Afganistane. V tom čase pôsobilo v Afganistane 40 slovenských vojakov, avšak mimo mierovej operácie NATO.

21. mája 2004 – Slovensko vyslalo do medzinárodnej misie ISAF v Afganistane ženijnú odmínovaciu čatu v počte 16 mužov s vojenskou technikou a materiálom pre odmínovacie práce a jedného dôstojníka do štábu Kábulskej mnohonárodnostnej brigády.

28. februára 2007 – Vláda odsúhlasila presun vojakov v Afganistane z Kábulu na letisko v Kandaháre s podmienkou, že budú pôsobiť výlučne na tomto letisku.

17. októbra 2007 – Slovenskí vojaci ostali aj naďalej pôsobiť v Afganistane v rámci operácie ISAF. Vyplynulo to z návrhu na ďalšie pôsobenie príslušníkov Ozbrojených síl SR v operácii ISAF v Afganistane, ktorý schválila vláda.

9. júla 2013 – Príslušník afganskej armády spustil zo strážnej veže streľbu z guľometu na skupinu slovenských vojakov v Kandaháre. Pri útoku, ku ktorému došlo počas cvičenia, zahynul príslušník strážnej jednotky čatár Daniel Kavuliak.

27. decembra 2013 – Ministerstvo obrany SR potvrdilo, že pri útoku na konvoj v Afganistane prišli o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR. Vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

1. januára 2015 – Afganská vláda prevzala od NATO plnú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine. NATO formálne ukončilo misiu ISAF v Afganistane 28. decembra 2014. Nahradila ju nová operácia Rozhodná podpora, do ktorej sa zapojili aj slovenskí vojaci.

16. júna 2021 – Na základe rozhodnutia Severoatlantickej aliancie Ozbrojené sily SR stiahli vojačky a vojakov pôsobiacich v operácii Rozhodná podpora v Afganistane. Prítomnosť vojsk NATO a amerických jednotiek v Afganistane sa skončila k 31. augustu 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok