Vďaka covidu ožili aj konšpiračné teórie o útoku na dvojičky. Čo má antrax spoločné s covidom?

TA3 ČTK
11.9.2021 15:00

Pre niektorých je výročie útokov z 11. septembra o niečom inom ako o páde dvojičiek v New Yorku. Nemalá skupina ľudí je presvedčená, že atentáty zosnovali USA, nie teroristická organizácia al-Káida. Aj táto konšpiračná teória určite zaznie spolu s ďalšími pri príležitosti 20. výročia útokov z 11. septembra.

9 11 WTC dvojičky útok
TASR

Hnutie za pravdu o 11. septembri

"Spochybňujem absolútne všetko a zaujímalo by ma, koľko je pravdy na všetkom, čo nám povedali o histórii," hovorí gazdiná zo severoamerického Wisconsinu, ktorá taktiež verí, že Covid-19 neexistuje.

Heather Bauerová, ktorá mala v čase útokov štrnásť rokov, verila "oficiálnej" verzii, kým sa nezačala zaujímať o konšpiračné teórie hnutia QAnon. Odvtedy si myslí, že útoky boli riadené, aby ospravedlnili vojnu s Irakom, ktorú Spojené štáty začali v roku 2003. Je členkou takzvaného 9/11 Truth Movement (hnutia za pravdu o 11. septembri), ktoré neúnavne rozoberá "dôkazy" na sociálnych sieťach, podľa ktorých dvojičky spadli po odpálení bomby, nie po náraze dvoch lietadiel. 

Dvojičky WTC New York 1140 px (SITA/AP) SITA/AP

Jedným z častých tvrdení je aj to, že letecké palivo nemohlo roztaviť oceľové nosníky alebo že za úhľadným pádom veží je výbuch bomby. Obvinenia, ktoré boli za posledných 20 rokov rozpracovaná do najmenších detailov, pravidelne vyvracajú novinári, odborníci aj dokumentaristi.

O materiál nie je núdza

Priaznivci konšpiračných teórií zorganizovali pri príležitosti 20. výročia niekoľko debát s verejnosťou, ktoré sa týkajú aj pôvodu koronavírusu a proticovidových vakcín. V kalifornskom Oaklande sa koná 17. ročník filmového festivalu za pravdu o 11. septembri. Organizátori premietajú aj filmy o pandémii vrátane snímky Plandemic (Plándémia), ktorá je plná dávno vyvrátených dezinformácií o covide.

"Je toľko vecí, ktoré chceme prebrať, a máme len osem hodín," povedala organizátorka festivalu Carol Brouilletová, ktorá založila aj pobočku hnutia za pravdu o 11. septembri na severe Kalifornie. O materiál nebude núdza. Jeden z hostí, Ken Jenkins, produkoval podľa oficiálnych stránok festivalu desiatky filmov o atentátoch z 11. septembra.

Pozoruhodne konšpiračná krajina

Konšpiračné teórie o 11. septembri sú medzi prvými dezinformáciami, ktoré profitovali z internetového prostredia a rozšírili sa oveľa rýchlejšie ako tie staršie, napríklad o zavraždení prezidenta Kennedyho alebo o údajne falošnej stope Neila Armstronga na Mesiaci.

"Amerika je pozoruhodne konšpiračná krajina," povedal novinár Garrett Graff, ktorý na túto tému napísal knihu. Ľudia, ktorí konšpiráciám veria, získavajú vďaka internetu viac nasledovníkov. "Tieto teórie sa zrodili vo chvíli, keď médiá ako YouTube umožnili ľuďom propagovať svoje myšlienky stále presvedčivejším spôsobom," uviedol Graff.

wtc spomienka 1140 (SITA AP) SITA/AP

Antrax a covid

Konferenciu k 11. septembru usporiadal aj výbor právnikov pre vyšetrovanie 11. septembra. Na akcii sa debatuje aj o koronavírusovej pandémii. Udalosť nesie názov "Od antraxu z 11. septembra k pandémii", ktorý odkazuje k listom s jedovatou látkou zaslaným po útoku na WTC novinárom a politikom.

Podľa advokáta Micka Harrisona, ktorý je členom výboru, je spojitosť medzi antraxom a covidom jasná. "Keďže sme skúmali históriu vývoja biologických zbraní v USA, najmä antraxu, teraz sa obávame, že v tejto krajine existuje pretrvávajúci problém s používaním biologických zbraní," uviedol právnik z Indiany.

Bauerová aj Harrison považujú boj proti oficiálnej verzii za svoju občiansku povinnosť. "Snažím sa túto krajinu zlepšiť tým, že jej vláda bude demokratickejšia, zodpovednejšia a transparentnejšia," povedal Harrison. "V tomto ohľade je 11. september veľkým problémom, pretože stále nepoznáme pravdu o tom, čo sa stalo," dodal.

Rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena odtajniť vyšetrovacie spisy k atentátom v New Yorku a možnej úlohe Saudskej Arábie možno pochybnosti rozptýli. Alebo znova vyvolá ďalšie konšpiračné teórie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok