V košickej nemocnici zaočkovali už stovky detí, hlásia už aj hospitalizácie s covidom

TA3 TASR
10.9.2021 13:46

V očkovacom centre Detskej fakultnej nemocnice Košice dosiaľ zaočkovali proti ochoreniu COVID-19 takmer 300 detí vo veku od 12 rokov. V nemocnici v tomto období registrujú už aj prvé prípady hospitalizácie detí s týmto ochorením.

V košickej nemocnici zaočkovali už stovky detí, hlásia už aj hospitalizácie s covidom
TASR/František Iván

Očkovacie centrum otvorili v DFN 3. septembra, očkovanie prebieha každú stredu a piatok od 8.00 do 13.00 h. Prvé dva dni zaočkovali 193 detí, ďalšia zhruba stovka pribudla v piatok. Nemocnica ponúka možnosť očkovania detí od 12 rokov pod dohľadom pediatrov vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Rodičom detí odporúča registráciu na portáli www.nczisk.sk, možnosť prísť však majú aj neregistrovaní záujemcovia.

"Na očkovanie detí je možné pozerať sa z dvoch uhlov pohľadov – jednak je to ochrana našich detí pred infekciou Covid-19. Druhý pohľad je, keďže deti sú často prenášačmi ochorenia, ochránime tak vlastne osoby, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti a ktoré sa očkovať nemôžu z rôznych zdravotných dôvodov, alebo staršie osoby, ako sú staré mamy a otcovia, lebo vieme, že Slovensko má nízku preočkovanosť nad 50 rokov,“ uviedla pre novinárov riaditeľka DFN Jaroslava Feketeová. Dodala, že, takéto rozhodnutie je, samozrejme, na každom rodičovi.

Závažnejšie reakcie sú raritné

Medicínsky námestník nemocnice Martin Mráz poukázal na to, že takýmto spôsobom sa znižuje u detí riziko hospitalizácie a ťažkého priebehu COVID-19. "Ten jednoznačný odkaz pre rodičov je, že očkovanie je najsilnejšou zbraňou, ktorú spoločne proti covidu máme," povedal.

Pri očkovaní pritom môže dôjsť aj k vedľajším nežiaducim účinkom. "Vo veľkej väčšine prípadov sú veľmi mierne. Môže to byť mierne zvýšenie teploty, bolestivosť alebo začervenanie v mieste vpichu, ktoré, je to akési pravidlo, vymiznú v priebehu 24 až 48 hodín. Len vo veľmi malom percente prípadov sa vyskytujú závažnejšie reakcie, tie sú však naozaj raritné," doplnil Mráz.

 V predchádzajúcej vlne pandémie COVID-19, ktorá skončila v máji, v DFN hospitalizovali spolu 104 detí. "Aktuálne sme za ostatné dva týždne liečili štyri deti. Momentálne je v DFN hospitalizovaný jeden detský pacient s covidom," informoval medicínsky námestník.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok