Mali by ste poznať kapacitu vašich pľúc. Odhalí to jednoduchý test

TA3/bd
10.9.2021 09:10

Kyslík je nevyhnutný pre metabolickú funkciu všetkých buniek a telo bez neho nemôže prežiť. Pľúca sú dôležitou súčasťou rozsiahlejšieho systému, ktorý dodáva kyslík do celého tela. Dýchacie cvičenia zlepšujú schopnosť tela absorbovať a využívať tento prvok. Vylepšená funkcia pľúc tiež chráni pred nástupom ochorenia.

Mali by ste poznať kapacitu vašich pľúc. Odhalí to jednoduchý test
FreePik

Zdravé pľúca sú základom nášho zdravia a pohody. Napriek tomu im spôsobujeme takmer každodenné poškodenie fajčením, pasívnym dymom či chemickou expozíciou, ale aj zlou stravou.

1. Rodinná anamnéza

Ochorenia dýchacích ciest, ako je astma, rakovina pľúc a chronická obštrukčná choroba pľúc môžu byť genetické. Ak máte v rodinnej anamnéze niektorý z týchto stavov, je dôležitá preventívna starostlivosť a starostlivé sledovanie neobvyklých alebo opakujúcich sa zdravotných symptómov.

2. Kyslý reflux

Veľa prípadov chronického kašľa pochádza z gastrointestinálnych problémov, ako je kyslý reflux. Počiatočný príznak je kašeľ, ktorý vedie k páleniu záhy, keď sa stav zhoršuje. Astma, postnasálne kvapkanie a fajčenie tabaku tiež spôsobuje chronický kašeľ. Chronický kašeľ by sa nemal ignorovať. Môže prerušiť spánkový režim a v závažnejších prípadoch spôsobiť zvracanie, závraty a dokonca aj zlomeniny rebier.

pluca FreePik

Kapacita

Pľúca sú primárnym obranným organizmom pred toxínmi z prostredia. Je možné, že ich zhoršená funkcia môže viesť k zníženej tolerancii voči týmto toxínom. Väčšia kapacita pľúc nielenže zlepšuje vytrvalosť, ale vo všeobecnosti vedie k lepšiemu celkovému zdraviu.

Cvik 1: Veľký nádych

Postavte sa vzpriamene a vytlačte všetok vzduch z pľúc. Pomaly sa nadýchnite a roztiahnite pľúca na maximálnu kapacitu. Držte vzduch v pľúcach aspoň 20 sekúnd. Pri počítaní si dajte pomaly ruky v bok. Pomaly vydychujte a relaxujte. Opakujte ešte trikrát.

Cvik 2: Brušné dýchanie

Ľahnite si na chrbát do pohodlnej polohy. Jednu ruku položte na brucho a druhú na hruď. Zhlboka sa pomaly nadýchnite a vzduch vtiahnite do brucha. Ak to urobíte správne, ruka na bruchu sa zdvihne vyššie ako na hrudníku. Pomaly a úplne vydýchnite ústami. Brušné svaly stlačte až na koniec, aby ste vypustili všetok zvyškový vzduch. Takto dýchajte päťkrát. 

pluca FreePik

Čo je spirometria

Ide o test, ktorý sa používa na posúdenie toho, ako dobre fungujú vaše pľúca. Zmeria sa, koľko vzduchu vdýchnete, koľko vydýchnete a ako rýchlo. Spirometria sa používa na diagnostiku astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) a ďalších stavov, ktoré ovplyvňujú dýchanie. Spirometriu možno tiež pravidelne používať na monitorovanie stavu vašich pľúc a na kontrolu, či vám liečba chronických pľúcnych stavov pomáha lepšie dýchať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok