Čo si natrieť na chlieb: Z pečiva nepriberáte, ale z masla a nátierok áno

TA3/zm
10.9.2021 08:00

Počas diéty sa mnohí z nás bránia pečivu, ale pritom chlieb či rožky nie sú práve ten dôvod, pre ktorý by ste mali takéto raňajky pri redukcii váhy vynechať. Zásadné pre kalórie sú maslá či nátierky, ktoré si na ne dávate.

Čo si natrieť na chlieb: Z pečiva nepriberáte, ale z masla a nátierok áno
Pexels/Karolina Grabowska

Zamysleli ste sa niekedy nad rým, že tak ako si vyberáte druh pečiva, mali by ste podrobnejšie študovať aj nátierky a ich zloženie. Často sa pri diétach neodporúča jesť na raňajky chlieb práve kvôli nim. Čím sú mastnejšie, tým viac kalórii do tela dostávate.

Kalórie, tuky, soľ

Keď si chcete rozumne vybrať maslo, tavený syr alebo nátierku, mali by ste si pozrieť v rámci kalorických tabuliek hneď niekoľko parametrov. Automaticky nás to zvádza na sledovanie kalórii, prípadne tukov, no i podiel soli pri chudnutí zaváži.

Porovnanie masiel

Rastlinné maslá v tomto prípade preto vychádzajú aj zdravšia alternatíva oproti živočíšnym, pretože už obsahujú aj omega tri mastné kyseliny, ktoré sú pre zdravie prospešné.  

Bielkovinové nátierky

Ten, kto sa trochu vyzná v kalorických hodnotách sleduje pri zložení nátierok najmä podiel bielkovín. Na prvý pohľad sa zdajú výbornou voľbou tvarohové alebo sójové nátierky, ktoré v sebe obsahujú proteíny. V tomto súboji vychádza zas lepšie živočíšny produkt pred rastlinným. Sója má menej bielkovín ako tvaroh, a ak je v podobe nátierky, tak sú v nej o to viac pridané i sacharidy a soľ.

Zdravé riešenie

Vyrábať si nátierky na raňajky sami doma je niekedy nereálne najmä časovo, no ide jednoznačne o najzdravšiu alternatívu. Ak si doma mixujete zeleninu, napríklad avokádo, alebo vyrábate tvarohovú nátierku, najlepšie viete, čo do nej dáte. Neobsahuje tým pádom konzervanty, ktoré sú práve zdrojom nezdravej soli. Navyše majú sýtu chuť, preto ich určite na chlieb nenatriete v takej hojnej miere.  

Témy: pečivo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok