Na Spiši sa zrútil most: Potvrdili štyri obete a 11 zranených

TA3, SITA, TASR
2.11.2012 18:47

V spišskej obci Kurimany sa v piatok popoludní zrútil betónový most vo výstavbe. Podľa doterajších informácií si tragédia vyžiadala štyri obete a 11 zranených.

Na Spiši sa zrútil most: Potvrdili štyri obete a 11 zranených
TASR

Štyria mŕtvi, 11 zranených

Pri spišskej obci Kurimany v okrese Levoča sa v piatok okolo pol tretej popoludní zrútil most vo výstavbe. Udalosť si vyžiadala štyroch mŕtvych. Dvaja zomreli na mieste, tretí počas prevozu vrtuľníkom a štvrtý v košickej univerzitnej nemocnici.

Podľa hovorkyne rezortu zdavotníctva Zuzany Čižmárikovej si pád mosta vyžiadal 11 zranených. Osem ľudí je zranených ľahko a dvaja ťažko.

Štvrtá obeť skonala v nemocnici

Napriek enormnému úsiliu lekárov košickej univerzitnej nemocnice dnes večer skonal 47-ročný muž, ktorý utrpel ťažké zranenia hlavy a brucha. Informovala hovorkyňa košickej univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová. Ako uviedla, muž prekonal dve operácie, no aj potom bol v ohrození života. Pacient bol hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice l. Pasteura.

Ranených rozviezli do nemocníc

Zranených rozviezli do nemocníc v Levoči, Poprade, Spišskej Novej Vsi a Košíc. Do akcie boli zapojení leteckí i pozemní záchranári. Ťažko zranených prepravovali letecky, jeden z nich svojim zraneniam počas transportu do Popradu podľahol, druhý hospitalizovaný v Košiciach bol v kritickom stave a neskôr zraneniam podlahol. Celkovo zomreli následkom pádu mosta štyria ľudia.

"Na miesto nehody letel najskôr vrtuľník z popradskej stanice Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air - Transport Europe. Ten previezol 42-ročného pacienta do popradskej nemocnice. Medzitým letel z Košíc vrtuľník VZZS ATE pre ďalšieho, tentoraz 40-ročného pacienta. Muža v bezvedomí vyslobodili hasiči z trosiek a s poranením hrudníka, brucha a ľavej hornej končatiny ho transportovali leteckí záchranári do Košíc. Popradský vrtuľník sa medzičasom po doplnení paliva a materiálu vrátil na miesto nehody a opäť prevzal ďalšieho pacienta. Ten však nakoniec svojim zraneniam podľahol," uviedla hovorkyňa leteckej záchrannej služby Sylvia Galajda.

Popradská nemocnica prijala dvoch ťažko zranených pacientov. "Jeden je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, druhý na traumatologickom oddelení. Obidvaja pacienti sú v stabilizovanom stave a nie sú ohrození na živote," uviedol riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.


Do nemocníc previezli 13 zranených

Do Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči previezli štyroch pacientov, potvrdila hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová. "Momentálne sa im venuje celý tím lekárov, ďalšie informácie poskytneme po vykonaní diagnostických úkonov," povedala.

Do nemocnice v Prešove napokon oproti pôvodným informáciám bezprostredne nepriviezli nikoho.

"Krajské operačné stredisko nás pripravovalo pôvodne na 15 pacientov, ktorí potenciálne mohli byť hospitalizovaní v prešovskej nemocnici, situácia sa vyriešila tak, že jednotlivé stavy sú riešené v priľahlých nemocniciach," uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A Reimana Prešov Renáta Cenková. Do Prešova by mal byť podľa nej napokon prevezený len jeden pacient, ošetrený pôvodne v Levoči, a to kvôli špecializovanému výkonu.

Premiér bude žiadať dôsledné vyšetrenie

Na Spiš odcestovali šéf rezortu znútra Robert Kaliňák aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. "Predseda vlády Robert Fico je v pravidelnom kontakte s ministrom vnútra R. Kaliňákom a členmi vedenia ministerstva dopravy. (...) Predseda vlády bude žiadať dôsledné vyšetrenie tohto prípadu,"povedala premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.

Most v Kurimanoch stavala firma, obvinená z nehody v ČR

Na výstavbe mosta v Kurimanoch, ktorý sa dnes po 14.00 zrútil a zapríčinil smrť troch a zranenie dvanástich robotníkov, spolupracovala aj česká firma súdená za podobnú tragédiu v Studénke. Informuje o tom český spravodajský portál idnes.cz.

"Nešťastie sa stalo na našom úseku, ale kompletnú stavbu tohto mosta pre nás zabezpečovala subdodávateľsky slovenská firma SEMOS," povedala ČTK hovorkyňa firmy Bögl a Krýsl Kateřina Plechatá. Ďalšie informácie firma Bögl a Krýsl údajne zverejní po víkende. Vyjadrenie firmy SEMOS sa zatiaľ portálu idnes.cz získať nepodarilo.

Právny zástupca firmy Radek Ondruš Českej televízii povedal, že spoločnosť fungovala výlučne ako generálny dodávateľ. Firma Bögl a Krýsl je obvinená zo zavinenia nehody, ktorá sa stala v auguste 2008 v Studénke neďaleko Ostravy. Rýchlik Comenius vtedy narazil do padajúceho mosta. Pri nehode zahynulo osem ľudí.

 

Kaliňák: Príčinou pádu mosta bol asi kolaps oceľových skruží

Príčinou dnešného zrútenia časti diaľničného mosta vo výstavbe pri obci Kurimany bol podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka pravdepodobne kolaps oceľových skruží. "Ja verím, že nedošlo k nejakému šetreniu na nesprávnom mieste, to by bola asi absolútne najväčšia katastrofa," skonštatoval šéf rezortu, ktorý prišiel aj na miesto nešťastia.

Minister vnútra v súvislosti s nešťastím vyzdvihol prácu záchranných zložiek. Pozitívne hodnotila prácu záchranárov aj šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá tiež prišla na miesto udalosti a navštívila aj nemocnice so zranenými. Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík sa nechcel k možným príčinám nešťastia vyjadrovať s tým, že je to predmetom vyšetrovania.

Prečo sa most zrútil?

Zábery z miesta nešťastia

k1.jpg
k2.jpg
k3.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok