Vieme, čo partnerovi hovoriť, aby ste si udržali vzťah: Tieto slová sú vedecky overené

TA3/zm
9.9.2021 08:00

Ak dobrý vzťah závisí na komunikácii, potom sú slová dôležité. Ale je zásadné, aké sú to slová a kedy ich vyrieknete. Pomôžu vám poznatky z niekoľkých výskumov.

Vieme, čo partnerovi hovoriť, aby ste si udržali vzťah: Tieto slová sú vedecky overené
Pixabay/StockSnap

Maličkosti sú to, na čom stoja vzťahy, pretože aj drobné zmeny v prejave a rozhovoroch môžu vaše partnerstvo utužiť a udržať.

Chváľte seba i jeho

Je vedecky dokázané, že ak máte zdravé sebavedomie, pôsobíte na opačné pohlavie oveľa atraktívnejšie. Potvrdil to prieskum z roku 2010, ktorý síce ako dobrovoľníkov použil ľudí, korí sa nepoznali a teda neboli vo vzťahu, ale platí to aj pre tých, ktorí sú v páre. Vyše dve tisícky študentov dostali fotografie neznámych žien a mali ich ohodnotiť a rozdeliť do dvoch kategórii na atraktívne a neatraktívne. Prvá skupina mala fotografie bez popisu, druhá skupina zas aj s textom, na ktorom ženy hodnotili samy seba a svoje vlastnosti. Skrátene, vedci prišli na to, že dámy, ktoré sa okomentovali pozitívne a sebavedomo, skončili oveľa častejšie v kolónke atraktívne, ako keď ich fotografia bola popísaná negatívne, prípadne nepopísaná vôbec. Platí to i vo vzťahu. Ženy so sebahodnotou opúšťajú muži v menšej miere, ako zakríknuté sivé myšky, ktoré si samy seba nevážia.

Čo sa týka pochvaly partnera, tu je prieskum oveľa rýchlejšie všehovoriaci. Psychoterapeut Gary Neuman mal denne vo svojej ordinácii páry, ktoré boli na pokraji krachu. A môžete hádať, čo muži najčastejšie opisovali ako prapôvod problémov. Bol to fakt, že ich nežnejšia polovička nedokáže doceniť. Preto platí chváliť, chváliť a chváliť. Ale s mierou, samozrejme.

Úprimnosť nadovšetko

Do tretice prieskum z Harvardu, ktorý potvrdil, že úprimnosť sa vo vzťahu cení viac ako zavádzanie a zahmlievanie. Otvorená komunikácia je pre mužov oveľa príťažlivejšia už v štádiu, keď sa so ženou len zoznamujú. A ostáva to tak aj keď už tvoria pár. Muži podľa vedcov neznášajú tajomnosť a prístup ľadovej kráľovnej.   

Témy: Prieskum Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok