Preukazovanie sa v baroch či reštauráciách. Brusel sa pripravuje na širšie používanie covidpasov na verejnosti

TA3 TASR
7.9.2021 20:30

Belgický región Brusel-hlavné mesto sa pripravuje na možnosť rozšíreného používania covidpasov. Tie by už nemuseli byť vyžadované len počas väčších spoločenských či športových podujatí, ale aj pri návšteve barov či reštaurácií.

Covid pasy spôsobia chaos a zdržanie na letiskách, upozorňujú aerolínie
TASR/AP

Brusel zaostáva v miere zaočkovanosti

Prípravy na rozšírenie použivania covidpasov so špeciálnym QR kódom potvrdila aj federálna ministerka vnútra Annelies Verlindenová v rozhovore pre flámsku televíziu VRT. Hlavným dôvodom je, že Brusel a oblasť okolo hlavného mesta v miere zaočkovanosti zaostáva za zvyškom krajiny. Podľa najnovších údajov prvú dávku proticovidovej vakcíny dostalo iba 65 percent dospelých obyvateľov Bruselu a druhú dávku iba 62 percent. Pre Belgicko ako celok pritom pri zaočkovanosti osôb nad 18 rokov platia údaje 85,4 percent a 83,5 percent.

Ministerka priznala, že zámerom vlády je za každú cenu predísť ďalším celoplošným obmedzeniam (lockdown). Spresnila, že zovšeobecnenie používania covidpasov v častiach krajiny s nižšou mierou zaočkovanosti by mohlo byť v boji proti pandémii účinné.

"Máme tento nástroj, ale musíme ho používať primeraným spôsobom. Musíme sa teda pripraviť," opísala Verlindenová prípravu opatrení, ktoré by v Bruseli umožnili širšie využitie covidpasov. Tento návrh má aj podporu predsedu vlády bruselského regiónu Rudiho Vervoorta, ktorý naznačil, že používanie covidpasov by mohlo kopírovať scenár z Francúzsku, kde sú tieto osvedčenia povinné pri návštev barov a reštaurácií, kín a divadiel, nemocníc či prostriedkov diaľkovej dopravy.

V praxi to znamená, že zaočkovaní obyvatelia Bruselu, alebo tí, ktorá ochorenie prekonali, po vstupe do reštaurácie predložia preukaz s QR kódom. Nezaočkované osoby budú musieť pravidelne absolvovať testy, pretože negatívny výsledok domáceho rýchlotestu platí iba jeden deň a test PCR má platnosť dva dni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok