Clintonová chce zjednotiť sýrsku opozíciu

TASR
2.11.2012 08:49

Členovia sýrskej opozície v exile sa vo štvrtok zlostili na návrh Washingtonu, že pomôže osobne pri výbere predstaviteľov sýrskej opozície na konferencii v Katare na budúci týždeň.

Clintonová chce zjednotiť sýrsku opozíciu
SITA

"Toto priame poručníctvo a diktáty nie sú už ďalej pre sýrsky ľud prijateľné," citovala agentúra Associated Press hovorcu zakázaného sýrskeho Moslimského bratstva Zuhajra Sálima.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová v stredu v Záhrebe povedala, že USA predkladajú návrhy mien a organizácií, ktoré by mali byť výrazne zastúpené v akomkoľvek novom opozičnom orgáne, ktorý vzíde z rokovaní v Dauhá.

Časy Sýrskej národnej rady sa už skončili, hoci ešte stále môže zohrať istú úlohu, zdôraznila.Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu dúfa, že nadchádzajúce rokovania sýrskej opozície povedú k vzniku nového vedenia povstalcov, ktoré bude reprezentovať ľudí riskujúcich svoje životy na frontovej línii, dokáže si získať širokú podporu a odolá pokusom extrémistov o ukradnutie revolúcie.

Americká vláda sa zúfalo usiluje o širšiu, súdržnejšiu opozíciu, ktorá by dokázala zjednotiť Sýrčanov proti režimu prezidenta Bašára Asada. Washington je už niekoľko mesiacov frustrovaný nezhodami v radoch opozície a jej neschopnosťou vytvoriť spoločnú víziu budúcnosti v období po Asadovi, informovala agentúra Associated Press.

Stretnutie zahraničných mocností podporujúcich sýrskych povstalcov v Katare na budúci týždeň poskytne podľa Clintonovej príležitosť na rozšírenie koalície proti Asadovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok