Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Herné zariadenie pomáha obnoviť silu v pažiach po mozgovej mŕtvici

Herné zariadenie pomáha obnoviť silu v pažiach po mozgovej mŕtvici
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď niekto trpí slabosťou paží v dôsledku cievnej mozgovej príhody, je dôležité, aby vykonával opakujúce sa cvičenia, aby znova získal silu v končatinách. V tom by pacientom mohlo pomôcť nové zariadenie, ktoré sa používa na hranie videohier.

Tento rehabilitačný nástroj navrhol tím z Kráľovskej univerzity v Londýne a je známy ako GripAble. Pacient drží toto zariadenie v ruke postihnutej paže a potom ho používa ako ovládač pre hry hrané prostredníctvom aplikácie na bezdrôtovo prepojenom tablete.

Ako naznačuje názov, GripAble vyžaduje, aby používatelia stláčali a uvoľňovali rukoväť, aby mohli ovládať hru. To znamená, že sú tiež vyzvaní, aby otočili a zdvihli zariadenie, čím sa rozšíri škála cvičení na posilnenie rúk. Zariadenie je údajne schopné detegovať aj veľmi nepatrné pohyby svalov a vibrovaním dáva používateľovi vedieť, že sa tak stalo.

Zariadenie GripAble bude uvedené na trh spinoff spoločnosťou založenou Kráľovskou univerzitou v Londýne.

Zvyčajne sa takéto rehabilitačné cvičenia vykonávajú v klinickom prostredí pod dohľadom vyškoleného terapeuta. Myšlienka zariadenia GripAble však je, že pacienti môžu pokračovať v cvičení sami doma, čo im umožní sa rýchlejšie zotaviť. Takisto si užijú aj trochu viac zábavy, pričom zariadenie im poskytne motiváciu k cvičeniam.

Počas klinickej štúdie v roku 2019, ktorej sa zúčastnilo 30 pacientov s cievnou mozgovou príhodou so slabosťou horných končatín, sa zistilo, že používanie zariadenia GripAble bez dozoru terapeuta im umožnilo vykonať v priemere 104 opakovaní na posilnenie paží denne. Naopak, samotná konvenčná terapia im umožnila urobiť v priemere 15 opakovaní.

Pacient s cievnou mozgovou príhodou skúša zariadenie GripAble.

Podľa vedcov zistenia z tejto klinickej štúdie poskytujú dôkaz, že zariadenie GripAble môže byť prijaté na pomoc pri ďalšej podpore pacientov s cievnou mozgovou príhodou s ťažkou slabosťou paží s rehabilitáciou bez dozoru. To by mohlo mať veľmi pozitívne výsledky na liečbu, pretože zotavenie sa z cievnej mozgovej príhody je silne ovplyvnené intenzitou cvičenia. Teraz sa plánuje väčšia klinická skúška, ktorá tiež preskúma, ako dodatočné cvičenie ovplyvňuje výsledky pacientov.

Príspevok bol nedávno publikovaný v magazíne Neurorehabilitation & Neural Repair.