Ideálne podmienky pre dozrievanie paradajok v interiéri

Ideálne podmienky pre dozrievanie paradajok v interiéri Zdroj foto: Pixabay

Na úspešné dozrievanie paradajok v interiéri musíte replikovať ideálne podmienky, ktoré by prirodzene mali v záhrade. Zvlášť je potrebné zabezpečiť primeranú teplotu či iné dôležité faktory.

Ak ste nestihli pozbierať úrodu paradajok včas pred príchodom mrazov, žiaden strach. Výhodou tejto zeleniny je, že môže dozrieť vo vnútri. Ako to dlho trvá? To závisí najmä od teploty. Našťastie väčšina príbytkov má pre takéto dozrievanie vhodné prostredie. Keď majú paradajky ideálne podmienky, môžu dozrieť asi za 1 až 2 týždne. Dom každého z nás je samozrejme iný, takže výsledky sa môžu líšiť.

Čas zrenia paradajok závisí aj od toho, ako sú zrelé, keď ich oberáte. Zrelšie paradajky s oranžovým nádychom nebudú zrieť tak dlho ako paradajky, ktoré sú ešte úplne zelené.

Čo pomáha paradajke dozrieť?

Keď paradajky na záhone dozrievajú, príroda im poskytne to, čo potrebujú na správne zrenie. Keď zbierame paradajky a nechávame ich umelo dozrievať, sme zodpovední za poskytnutie najlepších podmienok na podporu dobrého vývoja a stimulovanie procesu zrenia. Tu sú kľúčové požiadavky, ktoré paradajky potrebujú na správne zrenie.

Teplota

Najdôležitejším faktorom pri dozrievaní paradajok je teplota. Práve tá rozhodne o tom, ako dobre plody dozrievajú, a tiež o tom, ako rýchlo dozrievajú.

18 ° C až 24 ° C: To je ideálna teplota na dozrievanie paradajok. Pri tejto teplote by väčšina zelených paradajok mala dozrieť asi za 2 týždne.

10 ° C až 15 ° C: Paradajky môžu dozrieť aj pri tejto nižšej teplote, ale dosiahnutie požadovanej zrelosti bude trvať približne mesiac. Ak však máte plody umiestnené v miestnosti pod 10 ° C, zelenina nedozrie a môže sa začať kaziť. Z tohto dôvodu nedávajte nezrelé paradajky do chladničky.

Svetlo

Táto zelenina nepotrebuje na dozrievanie svetlo. V skutočnosti často dozrieva v tme lepšie, ako keď sú plody vystavené slnečnému žiareniu. Je to spôsobené tým, že slnečné svetlo môže paradajku príliš zahriať a brzdiť tvorbu pigmentu.

5 tipov, ako vypestovať chutnejšie paradajky

Čas zberu paradajok

Pri dozrievaní zelených paradajok je dôležité, kedy ich oberáte zo záhonu. Príliš skoro obraté plody dozrievajú veľmi ťažko. Zelená zelenina by mala mať normálnu veľkosť ako červená paradajka. V ideálnom prípade je, keď sa už začína trochu zafarbovať. Ak plody oberiete, kým nie sú zrelé, nie sú botanicky pripravené a nemôžu dozrieť. Nezrelé paradajky zvyčajne zostanú zelené a tvrdé, alebo budú hniť.

Pri zbere sa uistite, že odstránite všetky poškodené, pokazené alebo choré paradajky. Vyhnite sa tiež obitiu zeleniny, lebo väčšinou tieto plody nedozrejú a rýchlo zhnijú.

Etylén

Paradajky, ako väčšina zeleniny a ovocia, počas dozrievania produkuje etylén. Práve ten umožní nezrelým plodom dozrieť. Tým, že paradajkám poskytnete viac etylénu, môžete proces zrenia urýchliť. O tom sa však viac dozviete v nasledujúcom článku.